Какво точно се случи в Кьолн? Докладът на полицаите за новогодишната нощ

15956
Какво точно се случи в Кьолн? Докладът на полицаите за новогодишната нощ

Скандалът около събитията в Кьолн, случили се в новогодишната нощ, се сдоби с нови подробности.

Немският в. Bild е публикувал доклада на полицията, в който подробно се описва какво именно се е случило на площада пред Кьолнската катедрала и в сградата на градската гара.

Ирония в стил "Матрицата" след скандал с кметицата на Кьолн

След като кметицата на Кьолн Хенриете Рекер направи скандално изказване, в което призова жените в града да спразват дистанция от поне &...

Както стана известно по-рано, около хиляда млади хора, предимно с "арабски и северноафрикански произход", се разделили на групи и извършили нападения над жени. Към момента само от Кьолн в полицията са постъпили повече от сто оплаквания от пострадали, те съобщават за посегателства и изнасилвания, обиди и грабежи.

Около 50 заявления се обработват от полицията в Хамбург, има аналогични случаи в Берлин, Дюселдорф и Щутгарт, но не е ясно дали те са свързани помежду си.

Полицаите не можели да приемат нови заявления

В доклада, публикуван от Bild по ситуацията в Кьолн, се разказва, че повечето нарушители на реда се намирали в състояние на алкохолно и наркотично опиянение. Те се събрали на площада между гарата и катедралата малко преди настъпването на Новата година, като умишлено хвърляли фойерверки в другите хора и в полицията, хвърляли бутилки.

"Дори появата на полицията и взетите мерки не накараха тълпата да прекрати това, с което се занимаваше както пред гарата, така и непосредствено в сградата", се казва в доклада.

Нападенията в Кьолн - организирани или израз на тъмната човешка природа?

Хаотичната обстановка, неясните видеозаписи и недостатъчно точни свидетелски показания пречат да се изяснят всички виновници за нападен...

Колко хора са се намирали в този момент на площада, не се посочва. Полицаите били между 150 и 200 души. Органите на реда решили, за избягване на смъртните случаи, да разчистят площада, но безредиците не спрели, а само се преместили в сградата на жп гарата.

В същото време към представителите на реда постоянно се обръщали момичета, като заявявали за нападения и сексуални посегателства, се посочва в документа.

"Поради големия брой такива деяния службите за сигурност се ограничили с възстановяване на спокойната обстановка, а също и с други най-необходими мерки. Тъй като било невъзможно да се помогне на всяка жертва и оперативно да се задържи злосторникът, полицаите били на границата на разочарованието", се казва в доклада, цитиран от ТАСС.

В даден момент стражите на реда просто не можели да приемат нови оплаквания, пише в отчета.

"Покани ме госпожа Меркел"

Меркел иска строги мерки заради новогодишния ужас в Кьолн

Германският канцлер Ангела Меркел е поискала строги мерки в отговор на масовите престъпления от сексуален характер, извършени в Кьолн в...

Авторът на документа посочва, че за първи път за 29 години службите се сблъскват с такава проява на неуважение. Той пише, че злосторниците пред очите на полицаите унищожавали документите си с думите, че още утре ще получат нови. "Трябва да сте мили с мен. Покани ме госпожа Меркел", заявил един от чужденците.

Нарушителите на реда игнорирали забраните на полицаите, уринирали в сградата на гарата, спели по пейките и на пода, прескачали от един перон на друг по железопътната линия, заплашвали свидетелите и пострадалите, се казва в полицейския отчет.

Как върви следствието?

В момента се води разследване срещу трима заподозрени.

Ралф Егер – вътрешен министър на провинция Северен Рейн-Вестфалия – не посочва детайли в интерес на разследването. Освен това е известно, че полицията анализира социалните мрежи, а също видеозаписи и снимки, направени в новогодишната нощ на площада. Но идентифицирането на злосторниците в тълпата е изключително трудно, посочват органите на реда.

Джамбазки за Кьолн: Ще е така, ако тези брадати майки с деца нахлуват в Европа

Не мога да коментирам какви са традициите при мюсюлманите. Аз пък мога. С тези две гледни точки беше повдигната темата за случаите на н...

Полицията на Северен Рейн-Вестфалия, където се намира Кьолн, смята, че злосторниците са действали по предварителна уговорка.

"Когато 1000 мъже от Северна Африка се събират на едно място, това не може да е случайност", смятат органите на реда. С отчитане на свидетелствата на очевидци за националната принадлежност на нарушителите на реда темата за бежанците заиграла с нови цветове.

През 2015 година във ФРГ са пристигнали 1,1 млн. души, търсещи убежище, повечето от Сирия, Афганистан и Ирак. Германският министър на правосъдието и защитата на правата на потребителите Хайко Маас в тази връзка призовал да се избягват обвиненията към бежанците.

"Не бива да допускаме, че някой е използвал тези нападения с цел дискредитиране на всички бежанци", заявил Маас пред агенция ДПА.

"Ако търсещите убежище са били сред престъпниците, това не значи, че трябва да се подозират всички бежанци", смята министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа