Канцлерът на Германия предложил на Зеленски да се откаже от НАТО, за да спре войната

32735
Канцлерът на Германия предложил на Зеленски да се откаже от НАТО, за да спре войната
Снимка: Володимир Зеленський/Facebook

Германският канцлер Олаф Шолц е призовал украинския президент Володимир Зеленски да се откаже от членство в НАТО, за да предотврати война в Украйна, съобщи БГНЕС. Това се е случило по време на дипломатически разговори седмици преди войната, твърди в свой материал The Wall Street Journal. 

В материала се твърди още, че далеч не всички западни лидери са вярвали на данните на американското разузнаване, че Путин наистина планира инвазия.

Олаф Шолц: Руският газ ще продължи да се плаща в евро и долари

Западните държави ще продължат да се разплащат с Русия в евро и с долари за природния ѝ газ, въпреки заплахата на Кремъл, че ако не пол...

ОЩЕ: УКРАЙНА ТВЪРДИ, ЧЕ СИ ВЪРНА КОНТРОЛА НАД КИЕВСКА ОБЛАСТ. ПОКЪРТИТЕЛНИ СНИМКИ И ВИДЕА НА ЗВЕРСТВА НА РУСКАТА АРМИЯ ТАМ

Разговорът на френския президент Еманюел Макрон с Путин на 7 февруари, когато президентите седяха в различни краища на дълга маса в продължение на 6 часа, се оказва "още по-сложен от очакваното", защото руският президент почти през цялото време говорил за „историческото единство на Русия и Украйна“ и упреквал Запада в „двуличност“, докато Макрон се опитвал да върне разговора към съвременните реалности и да убеди президента на Русия, че война не трябва да бъде допускана.

Източници на медията твърдят, че на 15 февруари подобна среща е имало между руския лидер и германския канцлер Олаф Шолц. На нея Путин отново е коментирал визията си за историята, а канцлерът се е опитал да убеди събеседника си, че международният ред се основава на уважение към съвременните граници, независимо как човек вижда миналото, а в случай на война Западът е готов да приложи санкции.

Така на среща със Зеленски на 19 февруари Шолц твърди, че го е призовал да се откаже от членство в НАТО, за да предотврати война.

Путин към Шолц: Европа може да продължи да плаща за руски газ в евро

Германското правителство съобщи, че руският президент Владимир Путин е казал на канцлера Олаф Шолц, че Европа може да продължи да плаща...

Зеленски пък отговорил, че дори и да се откаже от НАТО, нямало никаква гаранция, че Путин ще спазва споразуменията, а и повечето украинци искали членство в Алианса.

ОЩЕ: УКРАЙНА ТВЪРДИ, ЧЕ СИ ВЪРНА КОНТРОЛА НАД КИЕВСКА ОБЛАСТ. ПОКЪРТИТЕЛНИ СНИМКИ И ВИДЕА НА ЗВЕРСТВА НА РУСКАТА АРМИЯ ТАМ

Няколко дни преди войната западните лидери проведоха разговор чрез видеовръзка. По време на него Макрон казал, че Байдън може би е последният човек, който все още може да предотврати война, и призовал американския лидер да се опита да говори лично с Путин.

На 20 февруари френският президент разговарял поотделно и с Байдън, и с Путин, но на следващия ден руският президент информирал Макрон, че подобна среща не го интересува и смята да признае независимостта на ДНР и ЛНР. В този разговор, твърди Макрон, руският лидер направо му казал, че те вероятно „няма да общуват известно време“, но той оценява „искреността на разговорите“ и се надява, че един ден диалогът ще се възобнови.

Германският канцлер обвини Русия в империализъм

Канцлерът на Германия Олаф Шолц обвини Русия в стремеж да завладее Украйна. По време на изявление на партийно заседание Шолц нарече гла...

Още: Поредица експлозии разтърсиха Одеса

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Учени: Не давайте смартфон на децата си преди 13-годишна възраст

Зеленски: Членството на Украйна в ЕС е мечта, която скоро ще стане реалност

Великобритания започва проверки на храните от Евросъюза

Заради закона за чуждестранните агенти: Тежки сблъсъци между протестиращи и полиция в Тбилиси (ВИДЕО)

AstraZeneca признала, че ваксината ѝ срещу COVID може да предизвика тромбоза?

Полша официално подаде заявка за приемане на ядрени оръжия на НАТО

Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки

По стъпките на САЩ: Фон дер Лайен не изключва забрана на TikTok в ЕС

Руски депутат предложи да се проверява сексуалната ориентация на кандидатите за чиновници

Три руски военни части са атакувани в Крим, има ранени: Независим руски източник (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа