Киев сам наруши споразумение за примирие, твърдят сепаратистите

19549
Киев сам наруши споразумение за примирие, твърдят сепаратистите
Снимка: Getty Images/Guliver

Украинските власти са нарушили предложеното от самите тях прекратяване на огъня. Това разкри премиерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Александър Бородай пред ИТРА-ТАСС.

По думите му лично вътрешният министър в Киев Арсен Аваков е разговаря на 8 юни по телефона с лидера на ДНР Денис Пушилин и му е "предлагал прекратяване на огъня". Пушилин е председател на президиума на Върховния съвет на републиката.

"Отначало с нас се свърза негов помощник, а после самият Аваков", каза Бородай, който подчерта, че ДНР е приела предложението. "Пушилин потвърди, че ние сме готови да прекратим огъня и да създадем хуманитарен коридор. Аваков "потвърдил, че те също са заинтересовани в същото". "Половин час след първите преговори Аваков съобщи, че заповедта е спусната и огънят ще бъде спрян незабавно, а на следващия ден ще бъде открит хуманитарен конвой", добави Бородай.

"Както сами разбирате, в крайна сметка положението излезе следното: през нощта Славянск бе бомбардиран с авиация, днес сутринта бе обстрелван с "Градове" (ракетни системи) и тежки оръдия. Продължат да гинат жени и деца", подчерта премиерът на ДНР.

В тази връзка Бородай предположи, че предложението на Аваков е било или "глупашки лъжлив слух, пуснат неизвестно защо", или пък то говори, че ръководството на силовите структури на Украйна "изобщо не управляват процеса и действията на собствените въоръжени сили." "Тоест те могат да издават каквито си искат заповеди, но украинските силоваци, сред които има голям брой бандити от националната гвардия и "Десния сектор" вече действат на своя глава", резюмира Александър Бородай.

Освободиха арестуваните в Украйна руски журналисти

Руският телевизионен канал "Звезда" потвърди, че арестуваните по-рано двама негови служители в Украйна са освободени, предаде ИТАР-ТА...

Междувременно бяха уволнени 20 украински военнослужещи от батальона "Чернигов" на вътрешните войски заради отказа им да участват в прочиствателната операция в източна Украйна. Това обяви временният вътрешен министър Арсен Аваков.

Уволнението е станало в събота, 7 юни. Аваков каза още, че преди това са били уволнени и няколко военнослужещи от спецчастите за борба с безредиците "Беркут". Подобни случаи е имало и преди това.

Вътрешният министър е предложил да си подадат молбите за напускане всички онези, които не желаят да се бият в източната част на Украйна. Но държи участващите в операцията да са на 100 процента готови за бой. "Това не е само необходимост, това е и проверка за професионална пригодност", заяви Аваков на в страницата си във Facebook.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа