Киев ще заведе дело срещу Русия заради задържаните моряци в Керченския проток

1907
Киев ще заведе дело срещу Русия заради задържаните моряци в Керченския проток
Снимка: iStock/Guliver

Киев ще заведе дело в Международния арбитраж с искане за обезщетение от Русия за "материални и морални щети", за които се твърди, че са били нанесени във връзка с инцидента в Керченския проток, заяви заместник-министърът на външните работи на Украйна Евгений Йенин в интервю за УНН, предаде агенция Фокус.

"Значителна част от съдебното ни дело e обосноваването на иска за обезщетение за нанесени материални и морални щети на нашите моряци, които бяха незаконно задържани на територията на Руската федерация в продължение на девет месеца. Също така става дума и за обезщетение на Украинския флот за щетите, нанесени на нашите кораби при залавянето им , и загуби, дължащи се на варварското отношение на руската страна към посоченото имущество.В допълнение, ние говорим за обезщетение за загуби, които украинската страна е претърпяла поради факта, че за определено време Военноморските сили на Украйна не можеха да използват трите споменати кораба ", каза той. В същото време Йенин добави, че размерът на обезщетението, което ще бъде поискано , е „няколко милиона долара“. Той не разкри по-точна сума, като обясни, че няма право да разгласява подробностите по случая.

Украйна протестира срещу декларация на депутатите ни за защита на българското малцинство

Украинското външно министерство изрази протест във връзка с приемането на 20 май от Народното събрание на България на декларация за адм...

Дипломатът припомни, че меморандумът трябва да бъде внесен в арбитража преди 22 май. "Ние искаме от Международния арбитраж решение, което да задължи руската страна да ни предостави гаранции за неповтарянето на подобни инциденти, тъй като става въпрос за имунитета на военните кораби", каза той.

Според Йенин, след подаването на меморандума, руската страна ще има краен срок до 22 август, за да представи своите предварителни възражения пред Арбитража. Решение за допустимост на иска може да се очаква през есента на 2021 г., изслушванията по същество могат да започнат още една година по-късно, а в средата на 2023 г. заместник-министърът на външните работи смята, че може да се очаква решение.

На 18 май Йенин заяви, че Украйна е подготвила документи за Международния арбитраж за инцидента в Керченския проток и възнамерява да ги представи навреме.

Припомняме, че на 25 ноември 2018 г. три кораба на Украинския флот нарушиха реда на преминаване на военни кораби през териториалните води на Руската федерация при движение от Черно към Азовско море. Корабите бяха задържани, а 24-мата моряци на тях бяха арестувани. Те бяха обвинени за нарушаване на държавната граница на Руската федерация. Всичките 24 моряци се завърнаха в Украйна в резултат на взаимното освобождаване на задържани лица между Москва и Киев на 7 септември 2019 г.

И в Киев малкият и среден бизнес тръгна на протест заради коронавируса

Представители на малкия и среден бизнес организираха протестна акция в центъра на Киев с искане да им се разреши да работят по време на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа