"Кинжал" в гърба - Европа не санкционира фирми, снабдяващи руското военно производство (СНИМКИ)

11238
"Кинжал" в гърба - Европа не санкционира фирми, снабдяващи руското военно производство (СНИМКИ)
Снимка: iStock

След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна повечето руски отбранителни производства попаднаха под западните санкции, но изпълнителите на предприятията, произвеждащи ракетите "Кинжал" - най-опасната от управляемите руски ракети, използвани във войната с Украйна, все още избягват европейските санкции, което има позволява да внасят необходимите части направо от различните страни на Европейския съюз. Освен това семейството на директора на "Конструкторското бюро по машиностроене", произвеждащо ракетите "Кинжал" се е установило в Европа. 

Латвийски балсам за душата на Путин - завод в Рига снабдява руската армия с микросхеми?

30 млн. рубли годишно заплата

По време на войната "Ростех" увеличи производството на ракети "Кинжал". Това е свръхзвукова ракета, създадена на основата на "Искандер" - тя е по-трудна за сваляне, отколкото другите управляеми ракети или поне така твърдят производителите. Един "Кинжал" струва 10 млн. долара на руския бюджет (това са около 50 хил. среди руски пенсии).

Още: Знаете ли наистина как Германия въоръжава Украйна? Ето какви са тайните на "Райнметал" - оръжейния концерн, до който журналистите почти нямат достъп

Ракетите "Искандер" и "Кинжал" се произвеждат от корпорацията "Конструкторско бюро по машиностроене" 

И "Искандери"-те, и "Кинжал"-те се произвеждат от корпорация «Конструкторское бюро машиностроения» (АД "НПК "КБМ") от Комолна. Тя влиза в холдинга "Високоточни комплекси" на държавната корпорация "Ростех". "КБМ" е оглавявана от Сергей Питиков. Той е на 64 години и почти през целия си живот, още от съветски времена, е работил зад бюро.

След като продукцията, разработена на бюрото му, започва да убива хиляди мирни жители на Украйна, Питиков не подава оставка. Вероятно причина за това е заплатата му в размер на 30 млн. рубли годишно, коментира The Insider. Обикновените сътрудници в предприятието получават заплати десетки пъти по-ниски, например - един монтажник получава 50 хил. рубли, а оператор на машина - 70 хил. рубли.

Спретната къщурка и Tesla за дъщеря му в Швеция

Още: Путин пусна МиГ с ракети "Кинжал" в Черно море: Отговорът на България (ВИДЕО)

По данни на изданието дъщерята и внуците на главния руски производител на ракети живеят в Швеция, която предстои да стане член на НАТО. През 2021 г. Мая Питикова закупува къща в малкото градче Рюдсгорд, недалеч от Малмьо за около половин милион евро. По данни на шведските регистри (в страната доходите на всички жители са публични) годишният доход на Питикова и съпруга е относително скромен - около 80 хил. евро. Т.е. без помощта на роднини, кредит или спестявания те едва ли биха могли да си позволят да закупят къщата. Освен това през 2022 г. Мая се е сдобила и с автомобил Tesla Model 3 Standard Range Plus, чиято стойност е съпоставима с годишния ѝ доход.

В разговор с The Insider Мая Питикова заявява, че "путинският режим води престъпна, кървава и безсмислена война", но се отказва от други коментари: "Не съм готова да участвам в разговор, който изначално е насочен срещу баща ми."

Поздрав от САЩ

На Запад Сергей Питиков има не само семейство, но и доставчици - от тях изпълнителите на производителя на "Кинжал" получават необходимите компоненти за производството им. The Insider вече писа за американските микросхеми от Texas Instruments, Analog Devices и Altera, които се използват в "Кинжал"-те. Сега става ясно, че московската "ЕТС Электроникс", създадена през 2021 г. внася микросхеми на тези производители от китайската компания ETC Electronics Limited.

Още: Ефектът на санкциите на ЕС върху Русия: Оценки с примери и числа

Формалният учредител на "ЕТС Электроникс" е 38-годишната Екатерина Кулаковская. По данни на The Insider тя е сътрудник на подразделението "Микрон", което принадлежи на "Ростех". По време на войната фирмата "ЕТС Електроникс" е участвала във форума "Армия-2022" и е получила сертификат от военния министър Сергей Шойгу. До момента фирмата не е в санкционните списъци.

Принтскрийн: The Insider

И Европа помага

Още: Войната в Украйна задълбочи недостига на лекарства в Русия

Необходимите компоненти за производството на "Кинжал"-и се доставят и от Европа. По данни на сайта за държавни поръчки, камерите за топло и студено "Espec" НПК "КБМ" получава от московската "Остек-Тест". По данни на ImportGenius дори по време на войната тази фирма е продължила да внася оборудване Espec от Полша. Изпращач е компанията Intertrans Sp. z o.o. от Седлце, на която полските власти вече са обърнали внимание.

 

Принтскрийн: The Insider

Още: Рекордна инфлацията в Русия от 2015 г. насам

Особено много доставки има и от Германия. НПК "КБМ" е доставяла стругове от "KEB-Рус". Това е партньор на германската компания КЕВ, авторизиран доставчик на компоненти и разработчик на системи за управление за технологични процеси и оборудване. По време на войната "КЕВ-Рус" внася кабели от Германия.

Доставчикът на боргии и други инструменти за НПК "КБМ" на производителя Sandvik е фирмата "Мир станочника". Продукцията на Sandvik "Мир станочника" получава от IR-Logistik GMBH - Берлин. През януари т.г. е осъществена доставка на работни инструменти.

 Принтскрийн: The Insider

Разработчикът на "мозъци" за "Кинжалите" е също, влизащият в "Ростех" Научно-изследователски институт за електронни прибори НИИЕП. Негов изпълнител е "Радиант-ЕК", който доставя интегрални микросхеми пряко от НПК "КБМ". "Радиант-ЕК" продължава вноса по време на войната: внася бобини и ленти за защитна опаковка на електронни компоненти, изпращач - Advantek Gmbh.

 

И други европейски страни "блесват" сред доставчиците. Друга руска фирма, сключила договор с НИИЕП и НПК "КБМ" е "Сонатек". Тя предлага "съвременно измервателно и металообработващо оборудване от водещи световни производители." Европейски търговски контрагенти на "Сонатек" са: UAB Breitto (Литва), Baltic Shipping Agency LTD Sp. z o.o. (Полша), UAB „CUST LT“ (Литва), Hermis Ekspo SIA (Латвия), Groupe D'Investissement Financier SA (Белгия), Aberlink Ltd (Великобритания) и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа