Кламерите и химикалките на евродепутатите струват по 40 млн.евро на година

13546
Кламерите и химикалките на евродепутатите струват по 40 млн.евро на година
Снимка: БГНЕС

Едва ли някой се е съмнявал, че разходите на институция като Европейския парламент са големи. Сумата, която евродепутатите харчат за канцеларски материали, обаче наистина се оказва впечатляваща - 40 млн.евро на година. Това съобщава холандският вестник „Алхемен дахблад", предаде БТА.

Изданието допълва, че изразходването на тези средства почти не подлежи на контрол, като парите са предназначени за кламери, бюра, химикалки, хартия. Посочва се, че за целия петгодишен мандат на Европейския парламент за подобни консумативи парламентарният бюджет изплаща 200 милиона евро.

Европейските либерали се разграничиха от кандидатурата на Пеевски за евродепутат

Лидерът на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) Ги Верхофщад се е провалил в опита си да убеди либералната партия в Бъл...

На всеки евродепутат месечно се полагат 4300 евро канцеларски разходи. Освен тези средства, всеки национален представител в ЕП получава 8000 евро месечна заплата, 300 евро за участие в сесия, покриват се транспортните и квартирните му разходи.

Холандски евродепутати критикуват колегите си, че ходят на работа с най-скъпите марки автомобили, както и че си купуват скъпи костюми или техника със средствата, предназначени за канцеларски пособия. Те добавят към това, че всяка година ЕП плаща по 113 милиона евро само са преместването си веднъж месечно за сесиите в Страсбург, които според Договора за ЕС се състоят 12 пъти в годината в седалището на институцията във Франция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа