Швеция се връща към нормалното с мотив "ваксинирани сме"

2502
Швеция се връща към нормалното с мотив "ваксинирани сме"
Снимка: Getty Images/Guliver

От 9 февруари шведското правителство отменя де факто всички антивирусни ограничения. Министър-председателят Магдалена Андершон заяви на 3 февруари, че "пандемията не е приключила, а навлиза в напълно нова фаза", пише БГНЕС.

Това решение се дължи на високия процент на ваксиниране в Швеция - над 72% от населението на страната е със завършен ваксинационен курс срещу Ковид, а над 40% имат поставена бустерна доза. Решението се обосновава и от факта, че в страната по-малко хора се разболяват тежко и постъпват в интензивни отделения, макар че според Worldometers в периода 27 януари - 4 февруари новите случаи на ден варират от над 53 000 до 25 000. Освен това експертите вече знаят повече за коронавируса. Според министър-председателя "нивото на инфекциите ще остане високо още известно време, но най-лошите последици изглежда са вече зад гърба ни".

МВнР: Швеция премахва ковид ограниченията

Българските граждани, които пътуват до Швеция, вече няма да представят свързaни с COVID-19 удостоверителни документи, за да могат да вл...

От 9 февруари насам хората няма да се изследват за Ковид, а просто са помолени да си останат вкъщи в случай на симптоми на настинка. Както обясни Карин Тегмарк-Висел, ръководител на здравния орган, тестването е твърде скъпо (500 милиона крони или 55 милиона долара седмично, общо от началото на пандемията - 21,5 милиарда крони или над 2,35 милиарда долара) в сравнение с ползите, които носи. "Стигнахме до момент, в който разходите и значението на тестовете вече не са оправдани", казва тя. Тестовете се предлагат на медицинския персонал и социалните работници при поява на симптоми.

Заради разпространението на инфекцията от 19 януари насам броят на участниците в публични събития е ограничен до петстотин души, които трябва да покажат удостоверения за ваксинация. За частни събирания ограничението е 20 души. От декември нататък заведенията за обществено хранене трябваше да затварят не по-късно от 23:00 ч. местно време, а обслужването трябваше да бъде ограничено до маси на разстояние повече от един метър. Когато пътувате с влакове и автобуси на дълги разстояния, е задължително да резервирате места.

В допълнение към отмяната на тези ограничения шведските власти отменят и забраната за влизане в страната. От сряда жителите на скандинавските страни, ЕС и Европейското икономическо пространство могат да влизат в кралството без зелен сертификат. За останалите страни забраната за влизане е удължена до 31 март "в съответствие с насоките на ЕС за влизане от трети страни", се казва в изявление на правителствената служба.

Още: Кои държави решиха да премахнат ваксинационните сертификати

Швеция не препоръчва ваксиниране срещу коронавирус за деца до 12 години

Швеция не препоръчва ваксинация срещу COVID-19 на деца между 5 и 12 години. Това обявиха днес от Агенцията по обществено здравеопазване...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

САЩ се готвят да заредят Украйна със съветски изтребители

В Русия продължават да арестуват журналисти, работили за западни медии

Русия напредва: Къде ще е следващият голям удар на фронта? (ВИДЕО)

Какви западни оръжия има и ще има Украйна? (ВИДЕО)

Колеж в Русия затвори, защото не иска да лъже за войната в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.04 - Подготвя ли Киев атака по Кримския мост?

Огън и унищожение: Украйна се похвали с 2 успешни операции срещу Русия (ВИДЕО)

Стотици хиляди в Грузия пак излязоха срещу "руския закон" за чуждите агенти (ВИДЕО)

Г-7 се събира за стратегически разговори в Италия

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа