Кремъл хем успокоява за втора мобилизация, хем създава условия за такава

4854
Кремъл хем успокоява за втора мобилизация, хем създава условия за такава
Снимка: Getty images

Кремъл вече съвсем явно опитва да постави под контрол постоянно увеличаващите се слухове, че ще има втора голяма вълна на мобилизация в страната заради войната в Украйна. От друга страна, има и сигнали, че режимът на руския диктатор Владимир Путин лека-полека подготвя почвата точно за такова нещо. Това гласят основните заключения в дневния обзор на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) за развитието на войната в Украйна.

ISW обръща специално внимание на думи на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, че руснаците трябвало да вярват само на официални съобщения от руското военно министерство и да игнорират публикации в социалните мрежи. Вероятно с това изявление на Песков се цели малко да бъдат усмирени руските военни блогъри и канали в Телеграм, чието влияние в руското общество расте, смята от ISW.

Същевременно обаче, в Белгородска и Курска области се засилват слуховете, че украинската армия ще извърши инвазия. Затова и двете области тръгнаха да сформират "териториални отряди за отбрана", по подобие на самата Украйна. Украинският главен щаб съобщава и, че в Курска област се изграждат фортификационни съоръжения по границата с Украйна – в Белгородска област това отдавна се прави. А в Москва местната администрация почна да рекламира т.нар. "специална военна операция" (така режимът на Путин нарича войната в Украйна) чрез флаери.

По оценка на ISW, руското военно министерство е способно да обучава и тренира максимум 130 000 наборници в един цикъл на набор т.е. за 6 месеца. Явно е, че при по-натоварен график министерството се затруднява силно, което се вижда от жертвите на руснаците на фронта в Украйна – там, където бяха хвърлени стотици новомобилизирани без подготовка или с подготовка от само няколко дни. Според генерал-полковник Олександър Сирски, чак сега новомобилизираните руснаци, които идват на фронта, показват по-добра подготовка – вече над 2 месеца след старта на частичната мобилизация в Руската федерация.

Развитието на войната в Украйна

В Луганска област украинският натиск по линията Сватово – Кремена не стихва, като се промъкват неофициални данни за пробив. Докато обаче няма официално потвърждение, за такъв не може да се говори. Съдейки по руските данни – на руското военно министерство и на популярния руски телеграм канал "Рибар", боевете при Куземовка са били най-ожесточени през последното денонощие. Руснаците не признават там да има украински пробив. Управителят на Луганска област Серхий Хайдай коментира, че руснаците са успели да минират важни места и това пречи на украинците да осъществят бърз напредък – факт е обаче, че през последните дни дори руското военно министерство все по-често съобщаваше за боеве при позиции, които са все по-близо до Кремена, като Житлкова (2-3 километра северно от града).

В Донецка област, сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия отново сочи удържане на всички важни за фронта там позиции – Бахмут, Авдеевка, Вухледар/Угледар. Впечатление прави как "Рибар" отново влезе в тон, че аха-аха руснаците да превземат поредно село – този път Яковлевка при Соледар. Само че "Рибар" говореше така и за Маринка, а сега вече я споменава с по една дума – боевете продължават. Показателно е и, че руснаците отново съобщават за украинска атака срещу Курдюмовка (на 13 километра югоизточно от Бахмут), която отбили, но и украинците съобщават за отбита руска атака там, от което може да се заключи, че боевете са интензивни и няма решаващо надмощие на нито една от двете страни.

Показателно колко достоверни са руските твърдения за фронта е как Евгений Пригожин отрече, че ЧВК Вагнер е превзела Опитно, след като от два дни има брожения в Телеграм от страна на руснаците, че това е на практика сторено. А при Павловка, т.е. направлението Вухледар/Угледар, вече дори руското военно министерство признава, че украинците атакуват, а не както преди две седмици руснаците да го правят.

ОЩЕ: Подигравки дори от канал на ЧВК Вагнер за ударите по руски военни летища

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Европейска директива: Трябва да дават безплатна чешмяна вода по заведенията

В Украйна трима души загинаха при опит да демонтират FPV дрон

Готов е законът, с който ЕС ще праща пари от замразени руски активи на Украйна

Първата творба на Банкси за 2024 г. разбуни духовете в Лондон (ВИДЕО)

Крим, дроновете срещу руски рафинерии и руските доброволци: Грижите за Путин (ВИДЕО)

Аварийно кацане на самолет в Родос

Измислени гласове и мъртви души за Путин: Примери да искаш (ВИДЕО и СНИМКИ)

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Шарл Мишел: Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.03 - Защо германската ракета Taurus е най-желаното от Киев оръжие?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа