Кремъл засега поля със студена вода плана за среща Путин - Байдън

4055
Кремъл засега поля със студена вода плана за среща Путин - Байдън
Снимка: Getty imges

Кремъл заяви днес, че засега е "прибързано" да се организира среща между Вашингтон и Москва.

Предложението за срещата беше повдигнато, след като френският президент Еманюел Макрон проведе два телефонни разговора с Путин в неделя. От Белия дом обявиха, че са отворени за идеята, а Украйна я приветства предпазливо с надеждата да се предотврати катастрофална война.

The Times: Русия тества западните слабости по всички фронтове

В Берлин шпионин пада от прозореца и умира. Полша е изправена пред нарушения на границите. Войски се събират до границите на Украйна. И...

"Съществува дипломатическа надежда", заяви френският министър по европейските въпроси Клеман Бон пред телевизия LCI. "Ако все още има шанс да се избегне войната, да се избегне конфронтацията и да се изгради политическо и дипломатическо решение, тогава трябва да се възползваме от него", каза той.

"Смятаме, че всяко усилие, насочено към дипломатическо решение, си струва да се опита", заяви на свой ред и външният министър на Украйна Дмитрий Кулеба преди среща с колеги от ЕС. "Надяваме се, че двамата президенти ще излязат от залата със споразумение за изтеглянето на силите на Русия от Украйна", каза той.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков обаче обяви, че е рано да се говори за конкретни планове за организиране на каквито и да било срещи на високо равнище.

Украинският военен министър Олексий Резников коментира, че няма признаци за изтегляне на руските сили от границата, а подкрепяните от Москва бунтовници продължават да обстрелват украинските позиции. "От началото на този ден, към 09:00 ч., вече са регистрирани 14 атаки, 13 от които с оръжия, забранени от Минските споразумения", каза той пред репортери в Киев. 

С какво ще се отбранява Украйна, ако Русия нападне - сравнение на въоръжението на двете страни

С какво въоръжение разполагат руските войски и как Украйна би могла да им даде отпор? Руският президент Владимир Путин е разположил по ...

Идеята за среща на върха дойде минути след като Макрон проведе втория си разговор с Путин вчера. По време на първия им, 105-минутен разговор, Путин обяви, че нарастването на насилието на фронтовата линия е заради "провокациите, извършвани от украинските сили за сигурност", се посочва в изявление на Кремъл. Путин повтори призива си към "САЩ и НАТО да приемат сериозно руските искания за гаранции за сигурност".

Опасенията от ескалация обаче се засилиха допълнително в неделя заради изявление на Беларус, че руските сили ще останат на нейна територия след планирания за неделя край на съвместните военни учения. Началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Беларус Виктор Гулевич каза, че руските части ще се върнат по местата си за постоянно дислоциране, едва когато се появи обективна необходимост от това. "Това си е чисто наша вътрешна работа", заяви Гулевич на брифинг.

Според американското разузнаване Москва е съсредоточила повече от 150 000 войници и моряци около границите на Украйна в Беларус, Русия, Крим и Черно море. Опасенията на Вашингтон са, че руснаците подготвят операция под "фалшив флаг", за да симулират украински зверства, които да послужат като претекст за цялостно нападение.

Още: Путин: Ситуацията в Донбас ескалира, ГКПП са отворени за евакуация (ВИДЕО)

В Киев проверяват достъпността на укритията и бомбоубежищата

В украинската столица направиха проверка на част от наличните укрития и бомбоубежища, отбелязани на специална карта от Киевската градск...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Първият министър на Шотландия подава оставка

Нивото на река Ишим в Тюменска област достигна исторически максимум (СНИМКИ+ВИДЕО)

Въоръжено нападение в Русия: Убити и ранени полицаи (ВИДЕО)

F-16 и модернизирани Су-27: Украинските неприятни изненади за Русия (ВИДЕО)

Полските фермери разблокираха всички пунктове по границата с Украйна

Без повече 12345: Великобритания забранява слабите пароли за устройства

След внимателно обмисляне: Педро Санчес остава на премиерския пост

Жерар Депардийо е в ареста по подозрения в сексуално посегателство

Украйна с предупреждение към Европа: Спира да спазва някои точки от Европейската конвенция за правата на човека

САЩ се готвят да заредят Украйна със съветски изтребители?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа