Путин: Ситуацията в Донбас ескалира, ГКПП са отворени за евакуация (ВИДЕО)

25900
Путин: Ситуацията в Донбас ескалира, ГКПП са отворени за евакуация (ВИДЕО)
Снимка: Getty imges

Ситуацията в Донбас ескалира, заяви руският президент Владимир Путин по време на пресконференция след руско-беларуските преговори днес.

Киев трябва да седне на масата за преговори с лидерите на самопровъзгласилите се донбаски републики и да договори необходимите мерки за разрешаване на конфликта, и колкото по-скоро, толкова по-добре, подчерта Путин.

Руска информация: Осуетен е саботаж в нефтена база в Донецк, има убити

От самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) съобщават за осуетен опит на украинските сили за сигурност да организират див...

Като един от трите гаранта на Минските споразумения за мир в Украйна от 2015 г., Русия призовава Киев да изпълни договорените мерки в мирния план, включително измененията в конституцията на страната, които да предоставят широка автономия на отцепническите региони в Донбас.

По-рано днес властите на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) наредиха масова евакуация на населението към Русия поради опасността от военни действия от страна на Украйна. Русия се е съгласила да настани граждани на ДНР в Ростовска област. В Държавната дума (Долната камара на руския парламент) обаче вече се обсъжда възможността, ако броят на евакуираните нарастне значително, те да бъдат разместени в още три руски области. С предимство ще бъдат евакуирани жените, децата и възрастните хора. В Донецк се вият опашки пред банкоматите и хранителните магазини като хората се опитват да се запасят с продукти, а първите автобуси към Русия вече потеглиха.

Междувременно Луганската народна република (ЛНР) също съобщи, че украинските сили за сигурност обстрелват републиката с тежки оръжия. По-специално става въпрос за населените места Золотое-5 и Обозное, които са обстрелвани с минохвъргачки, съобщи пред репортери представителството на ЛНР в Съвместния център за контрол и координация на режима на прекратяване на огъня.

"Въоръжените формирования на Украйна грубо нарушиха режима на прекратяване на огъня, включително с използването на тежки оръжия", заяви офицер от представителството на ЛНР в Центъра. По думите му украинските сили за сигурност са стреляли със 120- и 82-милиметрови минохвъргачки.

Киев готви пълна евакуация на населението при нападение

Ако бойните действия достигнат столицата Киев ще се извърши пълна евакуация на населението. Това каза директорът на отдела за общинска ...

Ръководителят на ЛНР заяви, че Руската федерация е готова да приеме жителите на републиката на своя територия и нареди да започне организирана масова евакуация.

"На пропускателните пунктове на Руската федерация и ДНР са създадени условия за бързо протичане на евакуацията на гражданите на републиката", изтъкна Владимир Путин. "В Украйна правата на човека се нарушават масово и системно, а дискриминацията срещу рускоезичното население е залегнала в закона", заяви още той.

Още: Лавров: Дали ескалацията ще приключи на 20 февруари не зависи от Русия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com