Кулеба: Зеленски и Путин никога няма да седнат на една маса, но преговори можем да водим с посредник

4688
Кулеба: Зеленски и Путин никога няма да седнат на една маса, но преговори можем да водим с посредник
Снимка: Getty Images

За нас е ясно, че никога няма да видим Путин и Зеленски на една маса, но Украйна е готова да започне преговори с Русия чрез посредник. Но това може да стане само след изтеглянето на руските войски от страната ни - това каза външният министър на Украйна Дмитро Кулеба в интервю за Corriere della Sera.

Престъпленията, извършени от началото на агресията срещу страната ни, са твърде тежки, за да може украинският президент Володимир Зеленски и господарят на Кремъл Владимир Путин да седнат на една маса за разговори, подчерта Кулеба. "Русия направи почти всяко едно възможно зло срещу Украйна и нейния народ от първите дни на инвазията."

До момента на преговорите ще се стигне чрез смесица от военни действия и дипломация. "Нашите генерали са ангажирани с първото, тяхната задача е да накарат руснаците да отстъпят и да разберат, че е по-добре да се говори, отколкото да се води бой. Държа на дипломацията и диалога, когато това е възможно“, каза Кулеба пред изданието.

Още: Киев обяви временни коридори за търговските кораби, плаващи към/от пристанищата на Украйна

Запитан за хода на украинската контраофанзива, той посочи, че тя напредва бавно, но стабилно. "Най-големите проблеми са силните отбранителни позиции, издигнати от руснаците през последната година. Не е лесно за нашите войници да напредват. Но в крайна сметка ще го направим."

Кулеба направи аналогия с битката при Монте Касино в Италия по време на Втората световна война. Там в продължение на около четири месеца се води битка между съюзниците и германските войски като първоначално съюзните сили са блокирани от добре изградените германски позиции, но в края на краищата успяват да ги превземат и след това освобождават Рим. "Ние сме в подобна ситуация", коментира Кулеба като изрази увереност, че победата ще е на страната на Украйна.

На въпрос на журналиста дали Путин ще успее да отклони международното внимание от Украйна чрез президенските избори в САЩ, които е възможно Доналд Тръмп да спечели догодина, украинският дипломат №1 отговори, че това не го безпокои. 

„Ако украинците се страхувахме, то нямаше да водим тази война. (...) Путин постоянно разчита на разни избори още от 2014 г. насам, но резултатите никога не са му помагали."

Още: Украинските спецслужби задържаха информаторка на Русия, подготвяла атака срещу Зеленски

Дали Путин е отслабен от бунта на ЧВК "Вагнер" начело със собственика й Евгений Пригожин? На този въпрос Кулеба отговори, че в Москва под привидното спокойствие бушува истинска буря. "Системата, изградена от Путин, е достатъчно силна, за да скрие напрежението от обществото, но наблюдаваме нарастващи вътрешни сблъсъци и антагонизми. Най-важният урок от преврата на "Вагнер" остава този, че всички видяха, че е възможно да се марширува безнаказано с оръжие в ръка до портите на Москва и че властта на Путин е подкопана от фракции, вътрешни вражди и структурни слабости."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нещо важно за приемането на еврото в България през 2025 г

Мемоарите на Меркел излизат през ноември

Сърбия ще изпрати свой посланик в Киев за първи път след руската инвазия

Крал Чарлз удостои сина си Уилям с висше военно звание

ЕС удължи режима на свободна търговия с Украйна, но с предпазни механизми

Лавров: Чакаме Запада на бойното поле (ВИДЕО)

Взривни устройства в хипермаркети и кафене: Осуетени са атентати в Киев, поръчани от Москва (ВИДЕО)

Пребил съпругата си до смърт: Бивш казахстански министър ще лежи дълго в затвора

Месомелачка: Руснаците вече стигнаха до по-трудното в Харковска област (ВИДЕО и КАРТИ)

Удар с ракети по руска база за ПВО в Крим, има загинал командир: Независим руски източник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа