Лондон вини Москва, че готви хаос и паника във Великобритания

4681
Лондон вини Москва, че готви хаос и паника във Великобритания
Снимка: Pixabay

Британското правителство обвини Русия, че шпионира стратегически инфраструктури на страната заради евентуални планове за предизвикване на хаос във Великобритания.

В интервю за британския вeстник Daily Telegraph британският министър на отбраната Гавин Уилямсън твърди, че Москва е извършила проучвания на мрежите за доставка на електричество, свързващи Великобритания и Европа. Това навеждало на мисълта, че Москва се опитвала да разбере как може да предизвика паника или да атакува страната, смята министърът. Той твърди, че Русия обмисляла как може да причини възможно най-голяма вреда на Великобритания, разрушавайки нейната икономика, нейните инфраструктури, предизвиквайки хиляди и хиляди смърти и намирайки елемент, който да провокира тотален хаос в страната, пише още вестник "Сега".

Лондон посочи българите като приоритетна общност за подкрепа

Кметът на британската столица Садик Кан обяви българската общност за една от приоритетните в Лондон, която ще бъде подкрепяна и интегри...

Представителят на руското Министерство на отбраната генерал Игор Конашенков коментира, че в "пламенната си борба за средства за военния бюджет министър Уилямсън явно е изгубил разбирането на границите на разумното". Той допълни, че това е достойно за комикси или комедийния сериал "Монти Пайтън", тъй като информацията за разположението на британските електроцентрали или тръбопроводи е също толкова "секретна", колкото е разположението на парламента или Биг Бен в Лондон.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков пък заяви, че твърденията в медиите в Холандия за причастност на руските власти към хакерски атаки в САЩ не се основават на официални заявления на холандските спецслужби, предаде по-рано РИА Новости. "Ако холандските вестници искат да хвърлят въглища в пещта на антируската истерия, което има място в САЩ, то това не е най-благородното занятие", каза Песков.

Преди това холанските вестници "Де Фолкскрант" и "Ниеувсур" цитираха неназовани източници от Холандия и САЩ, които твърдят, че холандската разузнавателна агенция AIVD е получила достъп до компютърната система на руска хакерска група и въз основа на тези данни американското ФБР е започнало разследване за "руска намеса" в президентските избори в САЩ през 2016 г. Те разкриват, че през 2014 г. AIVD е проникнала в компютърните мрежи на скандално известната руска хакерска група Cozy Bear, която е базирана в университетска сграда до Червения площад в Москва. Тя е известна също като APT29. Тази група от 2010 г. насам атакува правителства, енергийни и телекомуникационни компании по цял свят, включително САЩ, холандски министерства и международни компании.

Американският президент Доналд Тръмп отрече вчера да е искал да уволни натоварения с разследването на евентуална руска намеса в американските избори специален прокурор Робърт Мълър, както твърди вестник The New York Times. "Фалшива новина, хора. Фалшива новина. Типичните фалшиви истории на The New York Times, отвърна Тръмп на зададен въпрос по време на форума в Давос. Според изданието Тръмп е наредил Мълър да бъде уволнен през юни м. г., но се отказал от решението си, след като началникът на правния отдел на Белия дом Доналд Макган заплашил да подаде оставка. Вестникът се позовава на четири осведомени източници от Белия дом.

Русия отхвърли обвиненията за незаконна дейност в рамките на Paradise Papers

Русия отрече дейностите, в които е обвинявана в рамките на мащабното разследване за офшорни активи Paradise Papers, дело на Международн...

129 събития са създали руски агенти във Facebook по време на президентската кампания в САЩ през 2016 г., сочат писмени показания на компанията пред Конгреса, съобщиха междувременно световните агенции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com