Макрон е изправен пред вълна от стачки заради пенсиите

3970
Макрон е изправен пред вълна от стачки заради пенсиите
Снимка: Правителствена пресслужба

Влакове са отменени, училища са затворени: Франция прави планове за действие при извънредни ситуации във вторник заради огромна стачка срещу пенсионните реформи, която представлява едно от най-големите предизвикателства досега за политиката на президента Еманюел Макрон, предава AFP, цитирана от БГНЕС.

Служителите на метрото и железопътните пари в Париж ще напуснат работата от четвъртък, като се ангажират с широкото подпомагане на протеста си срещу плановете, за които те казват, че ще изискват милиони да се пенсионират по-късно или да бъдат изправени пред намалени пенсии.

Недоволство изразява огромна част от френското общество, от полицията и пожарникарите до учителите и служителите в болниците - както и от движението на „жълтите жилетки“, което отдавна настоява за подобряване на жизнения стандарт.

В постепенното оформяне на реформата прозира призракът от 1995 г., последният голям опит за промяна на пенсионната система, когато седмици на стачки парализираха страната и принудиха правителството да отстъпи.

Декемврийска стачка на лондонска жп компания

Пътуващите с влакове във Великобритания са застрашени от хаос по линиите на жп компанията "South Western Railway" в разгара на Коледнит...

Магазините за велосипеди са затрупани със заявки за наем, услугите за споделено пътуване планират да добавят шофьори, а операторите на електроскутери предлагат специални оферти, за да помогнат на пътниците да се справят с очакваните задръствания.

Досега Макрон беше в състояние да избягва противопоставянето на предишни реформи, включително по-малко рестриктивни трудови закони и намаляване на данъци, за да насърчи наемането и преразглеждането на образователната система.

Той дори прокара промени в държавния железопътен оператор SNCF, считан дълго за недосегаем бастион на профсъюзите, прекратявайки гаранциите за доживотна работа и други предимства за новите служители.

Тези успехи само ентусиазираха профсъюзните лидери, които обещаха да продължат стачката си, докато Макрон не се откаже от обещанието си за кампания за „универсална“ пенсионна система.

Това ще премахне 42 "специални режима" за сектори, вариращи от железопътни и енергийни работници до юристи и служители на Парижката опера, които често предоставят на работниците по-високи пенсии или ранно пенсиониране.

Няколко хиляди екоактивисти блокираха въгледобивни мини в Германия

Хиляди екоактивисти окупираха в събота въгледобивни мини Източна Германия, в опит да окажат натиск върху правителството да прекрати упо...

Но синдикатите твърдят, че промените биха наложили на практика милиони работници от частния сектор да работят след законната възраст за пенсиониране на 62 години, ако искат да получат пълната пенсия, която им е обещана.

"Явната провокация се опитва да каже, че тази реформа ще се отрази само на специалните схеми", каза Филип Мартинес от профсъюза на CGT миналата седмица.

„ Срамна лъжа“, продължи той. "Всички разбират, че това е реформа, която ще засегне както обществения, така и частния сектор."

Премиерът Едуар Филип призна, че постепенно трудовият стаж за пенсия на френските работници ще се увеличава, но не трябва да се обявяват конкретни подробности за ремонта преди средата на декември.

И докато 76 процента от анкетираните в анкета на Ifop, публикувана в неделя, подкрепиха реформата, 64 процента не вярват на правителството да я оттегли.

Стачка в 60 британски университета заради вдигнати вноски за пенсии

Университети и колежи в Обединеното кралство започнаха стачка, в която се включиха десетки хиляди лектори и помощен персонал, предава В...

Полицейските профсъюзи, събирачите на боклук, диспечерите на въздушното движение и служителите на „Ер Франс“ заявиха, че ще започнат стачки в четвъртък, а най-големият съюз за учители в началните училища очаква четири от 10 училища да останат затворени.

SNCF и парижкият метрооператор RATP ще обявят в 17:00 във вторник вероятния брой съкращения на услугите, като се очаква да са същите както на подобен протест от 13 септември, когато повечето парижки линии бяха затворени напълно.

Митингите и спирането на работата са планирани в десетки градове, като се очаква двете най-големи демонстрации да са в Париж, които ще се съберат на Площада на нациите.

Длъжностните лица вече наредиха парижките фирми по маршрутите на протестите да затворят офисите в четвъртък, което предизвиква опасения сред търговците на дребно, че дългата стачка ще доведе до тежки загуби за бизнеса им.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа