Макрон изложи визията си за Европа и получи одобрението на Юнкер

1880
Макрон изложи визията си за Европа и получи одобрението на Юнкер
Снимка: БГНЕС

Президентът на Франция Еманюел Макрон изложи визията си за Европейски съюз, който би предложил на населението си истински суверенитет и защита на интересите му, излъчвайки европейските ценности в глобализиращия се свят, предава Bloomberg, цитирана  от агенция "Фокус".

В началото на речта си в Париж, френският президент предложи обща европейска политика по въпросите на отбраната, сигурността, миграцията, разузнаването и предлагането на убежище за мигранти. По-нататък той каза, че Еврозоната е ядрото на европейския проект и тя предлага на членовете си възможността за постигане на икономическа мощ, съперничеща на Китай и САЩ.

Европа трябва да бъде икономическа и финансова сила“, заяви Макрон, добавяйки че има нужда от да се отделят средства за създаването на фонд за инвестиции, който да поема ударите евентуални икономически кризи. Според него, няма нужда да се разпределя между страните членки съществуващия дълг, адресирайки притесненията на Берлин, който отхвърля отписването на дълговете на по-слабите страни от съюза.

Четири месеца, след като взе властта и по-малко от 48 часа, след парламентарните избори в Германия, които оставиха несигурност за бъдещата коалиция на най-голямата европейска икономика, Макрон направи предложенията си за реформиране на 28-членния блок, който трябва да се справи с напускането на Великобритания и с промените донесени от дигиталната икономика, масовата имиграция и тероризма.

Европа, която познаваме е твърде слаба, твърде бавна и твърде неефективна“, подчерта френският президент, по време на речта си в парижкия универститет Сорбоната. „Европа може да ни осигури истински суверенитет и възможността да съществуваме достойно в съвременния свят.“

Макрон: ЕС е прекалено слаб, бавен и неефективен

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Европейският съюз е „прекалено слаб, прекалено бавен, прекалено неефективен“, ...

Макрон отчита, че неговата визия има нужда от подкрепата на германския канцлер Ангела Меркел, за да се реализира. Не желаейки да се меси във вътрешните работи на Германия, той е решил, че е подходящо да озвучи идеите си преди да бъде формирана новата коалиция, сподели служител от президентския кабинет пред репортери.

„Каквото искам за Европа, вече го започнах във Франция“, каза Макрон.

Междувременно председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер приветства новата визия за реформиране на Европейския съюз след Brexit на френския президент Еманюел Макрон и заяви, че блокът има нужда от „смелост“, за да продължи напред, предаде AFP.

Много европейска реч на моя приятел Еманюел Макрон. Европа има нужда от смелост. Благодаря ти за твоята помощ в работата на европейските институции“, каза Юнкер.

„Това от което имаме нужда е поетапен план за развитието на съюза на 27-те държави. Трябва да обсъждаме открито идеите си и да решим преди май 2019-а“, заяви той.

Юнкер: Ще уважа решението на Каталуния, ако избере независимостта

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви в интервю пред интернет блогъри в четвъртък, че ще уважи решението на Каталу...

Великобритания трябва да напусне ЕС през март 2019 година, а европейските избори трябва да се проведат през следващия май или юни. Юнкер призова и за провеждането на среща на върха на ЕС в румънския град Сибиу, в деня след Брекзит, за да се приеме поетапен план за бъдещето развитие.

Речта на Макрон, изнесена в парижкия университет Сорбоната, очерта „широка трансформация“ на блока, а много от предложенията в нея бяха повлияни от речта на Жан-Клод Юнкер, по-рано този месец, за състоянието на ЕС.

Началникът на кабинета на Юнкер, Мартин Селмайр, каза, че европейските лидери ще обсъдят плановете на Макрон и на председателят на ЕК за засилване на Еврозоната по време на срещата на върха на ЕС, в Брюксел през месец декември.

Рядко се е виждало подобно съвпадение във вижданията между френски президент и президент на ЕК, в някои нюанси може и да е имало, но тук става въпрос за много силни общи черти“, написа Селмайр в социалната мрежа Twitter.

Един от тези „нюанси“ е призива на Макрон, да бъде намалена Европейската комисия, от сегашните си 28 члена до 15.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Песков: Ракетите ATACMS няма да помогнат на Украйна, само ще й донесат още повече проблеми

Лукашенко: Рискът от инцидент по украинско-беларуската граница е доста висок

Bloomberg: Макрон иска да свали Фон дер Лайен от ръководния пост в ЕК

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна, тя може да умре

Заради помощта от САЩ: Захарова сравни Украйна с Афганистан

NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа