Маргрете Вестагер ще продължи похода срещу силициевите гиганти

4038
Маргрете Вестагер ще продължи похода срещу силициевите гиганти
Снимка: Getty

"В рамките на първите 100 дни ще внеса предложенията за изкуствен интелект (Al). Ще представя Закона за цифровите услуги и надграждане на правилата за отговорност и безопасност на цифровите платформи. С действията си ще гарантирам справедливо данъчно облагане в Европейския съюз.“ Това каза при изслушването си вчера кандидатът за вицепрезидент на Европейската комисия и за еврокомисар с ресор дигитализация и конкуренция Маргарете Вестагер. Тя говори в Европейския парламент пред комисиите по промишленост, вътрешен пазар и икономика.

По време на встъплението си „Европа подготвена за цифровата ера“, тя обеща „да не правим Европа по-голяма като Китай или САЩ, а повече като себе си ... място, къде пазарите работят за хората". Тя добави, че конкуренцията, макар и жизненоважна за процъфтяващата икономика, не е достатъчна и че трябва да се разработи индустриална стратегия на ЕС.

„Google“ планира инвестиция от 3 млрд. евро в Европа

„Google“ планира да инвестира 3 милиарда евро за разширяване на своите центрове за данни в Европа през следващите две годин...

Попитатана как възнамерява да даде възможност на ЕС да стане световен лидер по отношение на изкуствения интелект и да осигури достатъчно финансиране за развитие, Маргрете Вестагер отговори: "Европа трябва да навакса, включително чрез своя бюджет за 2021-2027 г. и обществени поръчки, както и чрез създаване на доверие в технологиите".

Въпросите на евродепутатите бяха свързани предимно с това как тя планира да ускори реакциите на ЕК, за да избегне нарушаване на единния пазар, проправяйки пътя на компаниите от общността да се конкурират с американските технически гиганти. Те попитаха дали тя би желала да отиде по-далеч от само налагане на глоби и например да настоява гигантски компании да бъдат разбити. Депутатите не пропуснаха да изтъкнат и потенциалния конфликт на интереси, с който Вестагер може да се сблъска, докато изпълни широкото си портфолио, особено по отношение на осигуряването на конкуренция и насърчаването на развитието на цифровите компании.

Припомняме, че датчанката-либерал Маргарете Вестагер беше спрягана за поста председател на ЕК, но депутатите от Европейската народна партия (ЕНП) не я подкрепиха. Тя вече изпълни един драматичен за Силициевата долина мандат като еврокомисар по конкуренцията. Тя успя да глоби Google с 8,2 млрд. евро (9 млрд. долара) и Apple с повече от 13 млрд. евро. В момента тече инициираното от нея разследване на Amazon.com Inc. Датчанката-икономист не пожали и европейските компании и правителства - тя устоя на натиска от страна на Париж и Берлин, като блокира стратегическата железопътна сделка между Siemens AG и Alstom SA и сега се фокусира върху мощната автомобилна индустрия в Германия. Френският министър на финансите Брюно льо Мер тогава изрази своето разочарование: "Съжалявам дълбоко, защото го считам за икономическа грешка. Решението обслужва китайските интереси". Вестагер обаче отговори: "Обединеното дружество щеше да се превърне в най-големия играч в Европа и на някои пазари нямаше да има конкуренция".

Припомняме, че Google бе атакувана от Вестагер три пъти – първо c 2,4 млрд. евро зapaди мaнипyлиpaнe нa peзyлтaти в тъpcaчĸaтa, после, през 2018-а - с 4,3 млрд. евро зapaди злoyпoтpeбa c гocпoдcтвaщaтa пoзиция пpи Аndrоіd и накрая, в началото на тази година – с 1,5 млрд. евро заради АdЅеnѕе бизнeca.

"Google" с глоба от почти 11 000 долара за неизтрито забранено съдържание

"Google" е платила глоба в размер на 700 000 рубли или 10 900 долара за това, че не е изтрила резултатите от търсене, свързано със забр...

През септември американският технологичен гигант Apple отиде на съд и произведе най-голямото данъчно дело в света. През 2016 г. Вестагер обвини компанията, че данъчните сделки в Ирландия са ѝ позволили да плаща много по-малко от други. Съдът трябва да реши дали регулаторите са били прави да наложат на Apple рекордната глоба от 13 млрд. евро.

Това лято, когато Вестагер заяви, че ще провери дали Amazon се възползва неправомерно от данните, които събира за успеха или неуспеха на други продавачи, използващи пазарната ѝ платформа. Компанията, разбира се, отрича всякакво нарушение на европейските антимонополни регулации.

Facebook също едва не отнесе глоба в размер на 110 млн. евро поради факта, че е "забравил" да предупреди екипа на Вестагер, че дава възможност да се свърже информация към съобщенията в платформата WhatsApp, припомня и Bloomberg. Но неприятностите на Facebook с "Данъчната лейди", както нарича Доналд Тръмп не приключват. Тя поставя под строг контрол социалната мрежа и най-вече как тя използва и споделя данни от своите приложения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Песков: Ракетите ATACMS няма да помогнат на Украйна, само ще й донесат още повече проблеми

Лукашенко: Рискът от инцидент по украинско-беларуската граница е доста висок

Bloomberg: Макрон иска да свали Фон дер Лайен от ръководния пост в ЕК

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна, тя може да умре

Заради помощта от САЩ: Захарова сравни Украйна с Афганистан

NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа