Масово руснаците не искат война с Украйна, но не и да връщат украински земи

7586
Масово руснаците не искат война с Украйна, но не и да връщат украински земи
Снимка: Getty Images

70% от руснаците биха подкрепили решение на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин да прекрати войната с Украйна още тази седмица. 37% са "определено за", а 33% "по-скоро за". 12% определено биха били против, други 9% биха били по-скоро против. Това сочи проучване на известния руски социологически център "Левада", който е считан за един от най-достоверните в Руската федерация.

Нюанси

70% са съгласни да няма война, но само 34% подкрепят Путин да спре войната, ако Русия трябва да върне окупираните от нея украински земи. В момента Руската федерация държи насилствено около 17-18% от суверенната и международно призната украинска земя, включително от самата Русия - с Меморандума от Будапеща, в който Кремъл пое ангажимент да гарантира украинския суверенитет, а в замяна Киев върна на Русия ядреното оръжие на украинска територия, останало там след разпадането на СССР.

Още: Байдън готов на вето върху помощта за Израел, ако няма за Украйна

Като цяло 55% от анкетираните смятат, че трябва да започнат мирни преговори, докато 38% са за продължаване на военните действия. Според проучването идеята за започване на мирни преговори се подкрепя най-много от младите руснаци (18-24 години) - сред тях 69% са за мирни преговори. Респондентите на 55 и повече години са единствената възрастова група, в която мненията за продължаване на военните действия и преминаване към мирни преговори са почти еднакви - 45% и 46%.

Интересното е, че около 50% от руснаците вярват, че резултатът от тях "като цяло е успешен": Обвиниха руски войници в убийството на деветчленно семейство в Украйна

По-често за продължаване на войната са тези, които се доверяват на информация от телевизия (46%) и канали в Телеграм (41%), а тези, които вярват на информация от социални мрежи (65%) и YouTube (69%), говорят в подкрепа на необходимостта от преминаване към мирни преговори. Същевременно, най-много хора очакват войната в Украйна да продължи още над една година - 46%, а преди половин година този процент е бил само 21 на сто.

Изключително показателен е отговорът на въпроса "Знаете ли защо Русия започна "специалната военна операция" в Украйна (бел. ред. - така режимът на Путин нарича подпалената от него война в Украйна). Отговорът - 25% казват, че за да бъдат защитени хората в Донбас, а 23% отговарят: "Не знам": Руска пропагандистка с признание: Направихме живота на хората в Донбас ад (ВИДЕО)

Още: ЕС обмисля нов пакет санкции срещу Русия, опитва да блокира 5,3 милиарда долара

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа