Министрите на ЕС се разбраха за Регламента за възстановяването на природата (СНИМКИ)

829
Министрите на ЕС се разбраха за Регламента за възстановяването на природата (СНИМКИ)
Снимка: МОСВ

Министър Юлиян Попов взе участие в заседанието на Съвета на ЕС по околна среда в Люксембург под председателството на Швеция. Министрите на Европейския съюз по околна среда постигнаха съгласие по Регламента относно възстановяването на природата. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

България гласува „за“ постигането на общ подход, като изтъкна, че с предложението на Председателството се постига оптимален баланс между запазването на амбициозните цели за възстановяване на природата и осигуряване на гъвкавост за държавите членки при прилагането на регламента.

Недоволство и петиции срещу струващия милион Пилон на Рожен

В българското общество се надига недоволство заради издигането на бетонния Пилон на връх Рожен, пише БГНЕС. Срещу него се надигат ...

„България притежава много богато и съхранено биологично разнообразие и е една от държавите с най-голям дял от територията, обхваната в мрежата Натура 2000, което е и привилегия, и предизвикателство. За нас е изключително важно регламентът да предвижда достатъчно гъвкавост и референции за съобразяване с националните и регионалните особености на отделните държави“, посочи министър Попов.

Против постигането на общ подход гласуваха Финландия, Швеция, Полша, Нидерландия и Италия, а Белгия и Австрия се въздържаха. Министрите обмениха мнения по предложението за Регламент за определяне на по-строги стандарти за емисиите на СО2 от нови тежкотоварни превозни средства. България заяви подкрепа за инициативите за намаляване в световен мащаб на емисиите на СО2, особено от автомобилния транспорт, който е основният сектор, генериращ високи нива на емисии на СО2.

Министър Попов посочи, че независимо от притесненията, които има страната ни по проекторегламента, усилията ще бъдат насочени към постигане на оптималния баланс между климатичните цели и запазването на конкурентоспособността, като акцент ще бъде поставен и върху транспортната инфраструктура и изграждането на „зелени“ коридори в Европа.

В началото на заседанието министър Попов беше поздравен за встъпването си в длъжност от изпълнителния заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс и комисаря по околна среда, океани и рибарство Виргиниюс Синкявичюс, както и от своите колеги федералния министър на климата и околната среда на Австрия Леоноре Гевеслер, министъра на околната среда на Румъния Мирча Фичет, министъра на климата на Естония Кристен Михал. Заседанието продължава с провеждане на дебат по новата Директива за качеството на въздуха.

МОСВ: Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) осигурява пълно проследяване на възможни екологични щети в българската акватория на Че...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Колеж в Русия затвори, защото не иска да лъже за войната в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.04 - Подготвя ли Киев атака по Кримския мост?

Огън и унищожение: Украйна се похвали с 2 успешни операции срещу Русия (ВИДЕО)

Стотици хиляди в Грузия пак излязоха срещу "руския закон" за чуждите агенти (ВИДЕО)

Г-7 се събира за стратегически разговори в Италия

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com