Много от държавите в ЕС бавят усвояването на евросредства

1072
Много от държавите в ЕС бавят усвояването на евросредства
Снимка: Thinkstock

В доста от държавите от Европейския съюз се бави усвояването на европейските средства, предвидени за новия период от 2014 до 2020. България е в група с държавите Румъния, Унгария, Чехия, Италия, в които също има забавяне. Това съобщи българският представител в Европейската сметна палата Илияна Иванова.

"Ние не се занимаваме с разследващи функции. Когато имаме съмнения за такава умишлена измама, веднага такива случаи биват препращани на ОЛАФ. Като цяло от 1 200 проверени операции за целия европейски бюджет през 2014 година, бяхме установили само 22 случая на предполагаеми измами - говоря за всички държави, които са проверени, състоящи се примерно в конфликти на интереси, изкуствено създадени условия за получаване на субсидии и т.н., които 22 случая, веднага бяха препратени на ОЛАФ и съответно те да предприемат по-нататъшните действия", каза Иванова пред БНР.

Златанова: Губят се 1,2 млрд. лв. между сметката на България и ЕК

Губят се 1,2 млрд. лв. между сметката на България и Европейската комисия. Това смята вицепремиерът с ресор „Европейски фондове&ld...

По думите ѝ се работи върху специален доклад на Европейската сметна палата, който изследва причините за забавеното усвояване на евросредствата при някои страни-членки и анализът ще бъде готов съвсем скоро.

В коментар за финансовите последствия от британския референдум, Илияна Иванова посочи, че сигналът е лош и негативен не само за самата Великобритания, но и за цяла Европа, особено в контекста на кризите в ЕС. Великобритания е третият най-голям нетен платец след Германия и Франция. За 2016 година нейната вноска формира около 13 % от бюджета. Дългосрочно това ще затрудни финансовото управление на съюза, подчерта българският представител в Европейската сметна палата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа