Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може би тунизиец е атентаторът от Берлин, има нов арестуван във връзка със случая

21 декември 2016, 12:50 часа • 1652 прочитания

Берлинската полиция издирва тунизийски гражданин като възможен извършител на терористичния акт в понеделник вечерта (19 декември), когато шофиран от терористи камион, пълен със стоманени тръби, прегази 12 души и рани още 48 на коледен базар в германската столица. Това съобщи германският таблоид Bild, като все още официално информацията не е коментирана от отговорните органи.

Според данните на таблоида полицията издирва тунизиец, защото в кабината на смазания камион е намерена тунизийска шофьорска книжка, пише БГНЕС. Според различни германски медии възрастта на издирвания е между 21 и 23 години, а самият той е известен с три различни имена. Агенция АФП посочва, че откритите документи в камиона са за бежански статут.

Иначе е сигурно, че полицията вече е задържала заподозрян във връзка с атентата, но се уточнява, че към момента властите не считат, че става въпрос за физически извършител на ужасното деяние.

Властите в Германия разчитат в кратки срокове да открият извършителя на атаката. По думи на полицаи от Берлин криминолози разследват над 500 различни улики, като продължават и разпитите на очевидци. Полицията е започнала да извършва претърсвания на болниците в Берлин, търсейки извършителя на нападението. Смята се, че той е бил ранен при борбата си с полския шофьор на камиона, използван за атаката. Мъжът беше открит убит на предната седалка на превозното средство, а се предполага, че нападателят е избягал пеша. Bild излезе с версия, че е възможно полякът да е предотвратил по-голяма трагедия, защото според очевидци той е бил застрелян след катастрофата и има ясни следи от борба по тялото, т.е. е възможно да е сграбчил волана и да е отклонил камиона. Съдейки по пътя на движение, това е много вероятна версия, защото превозното средство катастрофира по средата на права отсечка, която иначе би могло да премине.

В същото време е засилена охраната на всички обществени места в германската столица. Тази вечер се очаква работа да поднови коледният базар, който беше затворен в знак на солидарност със загиналите при нападението от понеделник вечерта.

Излязоха и допълнителни подробности за първоначално арестувания 23-годишен пакистанец, Навед Б. Според информацията той е задържан, защото свидетел видял човек, приличащ на него, да се измъква от кабината на камиона и да се отдалечава пеша. Свидетелят е тръгнал след него и опитал да го проследи, докато сигнализира на полицията, но го е загубил от поглед. На база даденото описание силите на реда в Берлин са арестували Навед.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес