Може ли Драги да е следващият президент на Италия?

16567
Може ли Драги да е следващият президент на Италия?
Снимка: Getty Images / Guliver

Няма значение колко често Марио Драги го отрича, роденият в Рим председател на Европейската централна банка не може да спре да вижда името си свързвано с друг важен пост, който беше овакантен в родината му.

Списъците с потенциалните приемници на италианския президент Джорджо Наполитано, подал оставка в сряда на 89-годишна възраст, рядко не включват Драги. Влиянието на държавния глава в последните години се засили в качеството на посредник в италианската капризна политика, роля, която би подхождала на приемник от калибъра на председател на ЕЦБ.

Драги вече е заявявал, че макар да би било чест да се премести в двореца Куиринале – приютявал папи и крале в миналото – на един от знаменитите седем хълма на Рим, той възнамерява да запази работата си във Франкфурт. Той пише историята в ЕЦБ със серия от безпрецедентни мерки, които може да доведат до обявяване купуването на държавни ценни книжа.

„Както и при Наполитано, Драги ще бъде приет като успокояващо присъствие за чуждестранните инвеститори”, казва Марко Стринга, икономист в Дойче банк в Лондон. „Това ще бъде грешна преценка, защото Драги може да играе много по-важна роля за еврозоната, и за Италия, като председател на ЕЦБ”, допълва той.

67-годишният Драги и преди е показвал как настоящият му пост помага на родината му, както и на останалата част от общността с обща валута. Неготово обещания от 2012 г. да направи „каквото трябва” за спасяването на еврото, помогна за падането на лихвите по държавните ценни книжа, включително на Италия, която има един от най-високите дългове в еврозоната – 113% от БВП.

В интервю за германския вестник Die Zeit Драги отново отрича да възнамерява да напусне поста си.

„Това е голяма чест, но това не ми е работата. По-важното е работата, което върша сега. Радвам се да я практикувам и ще продължа да я практикувам”, казва той.

Италианският премиер Матео Ренци и германският канцлер Ангела Меркел трябва да проведат среща на 22-23 януари във Флоренция. Разговорите им може и да включват политическа сделка, която да помогне за по-плавното прехвърляне на Драги в президентството, смята Стефан Люис, главен икономист в лондонската компания „АДМ инвестиционни услуги”.

„Името на Драги постоянно изкача, защото той е идеалният кандидат за решаване на икономическите и социални проблеми на Италия. Той ще е много престижно име, когато Италия бъде в критично положение”, казва Марчело Месори, професор по икономика в университет в Рим.

Миналото на Драги като управител на централната банка на Италия също е в негова полза. Страната неведнъж се е осланяла на ръководството на банката, когато е търсела стабилна фигура извън политическите дрязги.

Bloomberg

Драги не мисли да се кандидатира за президент на Италия

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги отново опроверга твърденията, че може да се кандидатира за италианския пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com