Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Москва обмисля да поиска обезщетение за "Северен поток" от чуждестранните компании в Русия

16 февруари 2023, 13:50 часа • 2168 прочитания

Председателят на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин призова да се изчислят щетите, понесени от Руската федерация в резултат на взрива на „Северен поток“, и те да бъдат възстановени от чуждестранните компании, разположени в Русия.

„Нека да вземем, да изчислим какви са щетите, да го обсъдим с вас и да ги представим, защото ако някой си мисли, че е невъзможно те да ни бъдат възстановени - не е“, каза Володин на заседание на Държавната дума днес, 16 февруари, цитиран от "Интерфакс".

Според Володин след като руски средства са конфискувани в чужбина, тогава Русия „има пълното право" да изземе и задържи чужди активи "на същия огледален принцип". По думите му "докато нашите пари ги броят в чужбина, надявайки се да ги вземат и използват, ние имаме средства от други държави, от чужди компании и акционери в големи размери".

„Нека изчислим колко щети е претърпяла нашата компания „Газпром“. Колко щети е претърпяла природата? Ако европейските държави възнамеряват да простят всичко това на Байдън, нека се оправят помежду си, ние няма да го правим", каза още председателят на Държавната дума. Той обаче пропусна да отбележи причината, поради която западните държави наложиха санкции на руски юридически и физически лица и замразиха техни средства и активи - а причината е нахлуването на Русия в пределите на суверенна Украйна и отприщената там война, довела до хиляди жертви сред цивилното население без да броим разрушената икономика, сринатата инфраструктура и т.н.

Русия обвинява САЩ в саботажа на "Северен поток", позовавайки се на журналистическо разследване на Сиймур Хърш отпреди няколко дни, в което са отправени директни обвинения към американското разузнаване като организатор на взривовете.

ОЩЕ: След обвинения от разследващ журналист: САЩ отрекоха участие в саботажа на "Северен поток"

САЩ определиха разследването на Хърш като дезинформация и "абсолютна измислица". Говорител на Централното разузнавателно управление нарече доклада "напълно фалшив".

От своя страна българският разследващ журналист Христо Грозев обвини Хърш, че пише фантастика. “Надявам се, че няма да доживея да стана толкова слабоумен, толкова корумпиран или толкова натрапчиво лъжлив като Сиймур Хърш, чийто безотговорен репортаж от един-единствен анонимен източник, изготвен от име с наследен авторитет, е сред най-големите щети, които някой някога е нанасял на журналистиката - пълна измислица", написа той в Туитър.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес