Москва: Разколът в православието влияе зле на отношенията Гърция-Русия

2421
Москва: Разколът в православието влияе зле на отношенията Гърция-Русия
Снимка: Архив

Разцеплението в православието се отразява негативно на отношенията между народите на Русия и Гърция, но има желание за тяхното укрепване, заяви президентът на Междупарламентарната асамблея на православието (МАП) и ръководител на Комисията за развитието на гражданското общество, обществените и религиозните сдружения Сергей Гаврилов. Той присъства на заседание на секретариата на МАП в Атина, предава БГНЕС.

В края на 2018 г. по инициатива на украинските власти и Вселенската патриаршия беше създадена новата църква на Украйна - схизматична структура,според Москва, образувана от сливането на две други църкви. На 15 октомври 2018 година. Руската православна църква прекрати евхаристийното общение с Вселенската патриаршия. Също така украинската схизматика беше призната от гръцката църква и Александрийската патриаршия.

Гръцката църква де факто призна автокефалията на Украинската църква

Гръцката подкрепи Вселенския патриарх Вартоломей в решението му да предостави независимост на Православната църква в Украйна, предаде Б...

"Разколът, разбира се, се отрази на отношенията ни, предизвика голяма загриженост и притеснение. Ние скърбим. Много гърци се притесняват, защото това също е изключително неприятно за тях. Но Гърция по всякакъв начин отбелязва, че не те, не светските власти, не политиците и не депутатите са инициирали и подкрепили разцеплението, че това е църковна политика“, каза Гаврилов пред РИА Новости.

"Ние призовахме за тяхното влияние, включително върху църковните йерарси. Те по някакъв начин са готови, в рамките на своите компетенции, своите възможности и правомощия, да развият нашите отношения, включително укрепването на православните връзки между народите, между политическите институции, между гражданското общество, между благотворителни фондации“, отбеляза депутатът.

Според него се планира разширяване на това сътрудничество, особено във връзка с 200-годишнината от гръцката освободителна революция. "Мисля, че това е удобна причина гражданските институции да дадат пример за укрепване на отношенията, основаващи се на православни ценности. Това неминуемо ще доведе до фиаско на всички планове за използване на църковния разкол за прекъсване на отношенията между руския и гръцкия свят, както говори патриарх Кирил", смята Гаврилов.

Той каза, че гърците са искрено загрижени за състоянието на нещата и са готови да вземат не особено популярни решения.  "Гърция има специални отношения с Русия. Това се демонстрира от предложенията на новото гръцко правителство в областта на икономическото сътрудничество и разрешението за нашите четири военни кораба, което не съответства на философията на НАТО, и от предложението за провеждане на повече съвместни мероприятия, посветени на православните събития, празници, както в Гърция, така и в Русия“, каза председателят на МАП.

Светият синод се разграничи от митрополит, подкрепящ Русия по темата с Украинската църква

Светият Синод разпространи официално съобщение, в което архиереите категорично се разграничават от становището на Видинския митрополит ...

Според него за Гърция Украйна е изключително далечна, неясна и безинтересна, мнозина дори не знаят какво се случва там.

„След президентските избори в Украйна напрежението безспорно отшумя, стартираха съдебни процеси в защита на интересите на църквата. Но атаките срещу църкви продължават, макар и без полицейско участие. Екстремизмът все още е буен", заяви депутатът.

Той смята, че случващото се в Украйна не е религиозен въпрос, а политически.

"Ние не се месим във вътрешните работи на Украйна. Ние просто искаме Украйна да спазва собствените си задължения в областта на правата на човека. Това е светска тема. Това не е религиозна тема. Мисля, че всички се интересуват от това, а Украйна на първо място", вярва Гаврилов.

Сръбската православна църква не признава новата украинска църква

Сръбската православна църква "няма да признае новата Украинска църква". Това каза сръбският патриарх Ириней пред телевизия Русия 1. "Т...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество: Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Нападение с нож в училище в Уелс, има ранени

Истинската причина за ареста на заместника на Шойгу е държавна измяна. Песков: Това са глупости

За първи път Киев и Москва преговаряха за връщане на украински деца: Какви са резултатите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа