На Франция не й харесва, че Брюксел говори на английски

3150
На Франция не й харесва, че Брюксел говори на английски
Снимка: iStock

С окончателното сключване на Брекзит и търговско споразумение между ЕС и Обединеното кралство ЕС трябва да спре да говори „на развален английски“, заяви министърът по въпросите на ЕС на Франция Клеман Бон. Вместо това са необходими конкретни действия за засилване на „езиковото многообразие“, каза той пред журналисти, съобщи „Политико“.

„Ще бъде по-трудно за хората да разберат след Брекзит, че всички ние се придържаме към един тип развален английски“, каза Бон. „Да свикнем отново да говорим нашите езици!“

Обръщайки се към репортери на френски, Бон каза, че ЕС-27 е свикнал да работи и да води дискусии почти изключително на английски език. "Вярвам, че трябва да се измъкнем от това", каза той. Подобно на много национални служители, действащи в Брюксел, самият Бон говори добре английски.

Английският език отдавна е основният работен език на ЕС - особено след като последната вълна на разширяване привлече длъжностни лица и дипломати от страните от Централна и Източна Европа, които са изучавали езика на Шекспир, а не на Волтер.

Въпреки това мнозина се оплакват, че версията, използвана вътре във „вселената Брюксел“, се е превърнала в тип „Globish“, пълен с чужди ексцентричности.

Освен Великобритания, която сега е държава извън ЕС, има само две, сравнително малки, членки на ЕС - Ирландия и Малта - които все още посочват английския като официален език. И го използват заедно с ирландски и малтийски. За всички останали английският е в най-добрия случай втори език.

Използването на английски език стана толкова широко разпространено в Брюксел, че няколко институции полагат задкулисни усилия за рационализиране на разходите или подобряване на ефективността, като дават приоритет само на английски формат или добавят английски към срещи, където някога се е използвал изключително френски.

Попзвезди критикуват Лондон за липсата на безвизово пътуване в ЕС

В понеделник британското правителство обвини ЕС за неуспеха да постигне споразумение за безвизово пътуване за музиканти след Брекзит, с...

Френските служители, до най-високото ниво, отдавна защитават използването на своя език в ЕС.

Бон не се застъпи изрично френския да замени английския след Брекзит. Той обаче каза, че Европа след Брекзит „която ще работи само на един език и ще комуникира само на един език би била грешка“.

Франция ще бъде ротационен председател на Съвета на ЕС през първата половина на 2022 г. В подготовка, каза Бон, Париж ще предприеме „конкретни инициативи“ за подобряване на европейските езици. Това ще включва езиково обучение и гарантиране, че институциите на ЕС са „много бдителни“ по отношение на езиковото разнообразие в процесите на набиране на персонал.

„Това не е битка на една-единствена държава“, каза Бон. „Това наистина е борба за европейското езиково многообразие.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com