На ниво комисия Европейският парламент иска грандиозни промени в селското стопанство

2080
На ниво комисия Европейският парламент иска грандиозни промени в селското стопанство
Снимка: iStock/Guliver

Да се ограничават годишните преки плащания за земеделски производители на ниво от 100 000 евро, но те могат да позволят на земеделските производители да приспаднат 50% от заплатите, свързани със селското стопанство, от общата сума преди намалението, заявиха депутатите. Те също така искат да насочат поне 5% от националните преки плащания към малките и средните земеделски производители чрез специално доплащане на хектар. Това реши Комисията по земеделие на Европейския парламент.

Освен това, най-малко 2% от националните бюджети за директни плащания следва да отидат за млади земеделски стопани (доплащане на хектар за първите седем години). Допълнителна подкрепа за млади земеделски стопани следва да се предостави от средствата за развитието на селските райони. Комисията също така настоява всички плащания на хектар за земеделски стопани в рамките на държавите от ЕС или техните територии да достигнат най-малко 75% от средните преки субсидии до 2024 година и 100% до 2027 година.

Пчеларите погребаха символично българското пчеларство

Пчелари от цяла България символично погребаха българското пчеларство и запалиха в негова памет свещички. С този акт те показаха, че пар...

Също така евродепутатите искат държавите-членки да използват средствата за развитие на селските райони за конкретни действия за насърчаване на по-голямото включване на жените в икономиката в селските райони.

Евродепутатите искат да отделят поне 30% от бюджета за развитие на селските райони за мерки, свързани с околната среда и климата, и не по-малко от 20% от преките плащания към еко-схеми. Тези доброволни еко-схеми следва да подкрепят не само околната среда, но и хуманното отношение към животните.

Ограничения и нови администрации

Земеделската комисия на ЕП иска и квоти като в млечния сектор за всички останали селкостопански сектори. Таваните на производство т.е. да се произвежда по-малко следва да се прилагат само "във време на сериозни пазарни дисбаланси", когато има "усилия за стабилизиране на пазарни дисбаланси". Ако ситуацията не се подобри, Комисията трябва да бъде натоварена с налагането на такса върху всички производители, които увеличават своите доставки, се казва в приетия текст. Евродепутатите искат да приложат съществуващите правила, които позволяват ограничено във времето регулиране на доставката на географски защитени сирена, шунка и вина, и върху всички други продукти, които се ползват от защитено географско указание (ЗГУ) или защитено наименование за произход (ЗНП).

У нас: 100 души вземат 3 от всеки 4 евро директни плащания от ЕС за селско стопанство

Три четвърти от директните плащания за обработваеми земи са получени от 3700 физически и юридически лица, но те представляват реално 10...

Селскостопанската комисия иска да бъде разширен защитния пазарен механизъм, за да позволява публична намеса (инструмент за управление на пазара, използван при спад на цените над определено ниво) за нови продукти, като бяла захар, овче месо, свинско месо и пиле.

Предлага се и създаването на единна обсерватория на ЕС за селскостопанските пазари, която да се съсредоточи върху широк кръг от сектори, включително зърнени храни, захар, зехтин, плодове и зеленчуци, мляко и месо. Обсерваторията трябва да събира статистически данни за производството, доставките, цените, печалбите, вноса и износа, както и да издава предупреждения за ранни смущения на пазара, казват те.

Всички предложения могат да бъдат гледани обаче в пленарна зала едва от следващия Европейски парламент. За да се случи това, председателският съвет на новия парламент трябва да позволи - иначе всичко ще започне отначало, с гледане в комисия на нови и/или променени предложения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Пълно унищожение: В окупираните части на Украйна руснаците ще забранят със закон украинските книги

Руски полковник е сред убитите в атентата в "Крокус хол" (СНИМКА)

Валят руски бомби като дъжд: В руската Белгородска област не е новина

Сирски за мобилизацията: Цифрата от 500 хиляди вече е значително намалена

Страховита гледка: Повече от 50 мъртви животни бяха изхвърлени пред магазин в Хемпшир

САЩ не помагат на Украйна военно: Конкретните резултати в полза на Русия (ВИДЕО)

Руската църква нарече войната срещу Украйна "свещена": Част от национално-освободителната война на руския народ

Фатална грешка: Абортираха бебето на жена, обърквайки я с друга пациентка

Катастрофира автобус с ученици в Германия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com