На помощ срещу бушуващите пожари в Кипър дойдоха самолети от 5 държави

465
На помощ срещу бушуващите пожари в Кипър дойдоха самолети от 5 държави
Снимка: ОД на МВР - Стара Загора

Пет държави изпратиха на остров Кипър самолети, които да помогнат в потушаването на най-силните горски пожари от години. Вече загинаха двама пожарникари, а големи райони са опустошени от пламъците.

Два британски, 4 гръцки и 6 израелски самолета вече помагат на огнеборците срещу втория голям пожар, обхванал средиземноморския остров за по-малко от седмица. Франция и Италия също изпратиха самолети, които да подпомогнат 300-та пожарникари, които се опитват да овладеят огъня. Температурата на острова достига 40 градуса.

Кипър поиска от ЕС самолети за борба с пожарите и 80 тона охлаждащо вещество за борба с огъня, който се разгоря в неделя, само ден след като огнеборците се справиха с друг голям пожар в Аргака на северозападното крайбрежие.

Кипър иска помощ заради пожарите, България е готова да изпрати пожарникари

Наземен модул от български пожарникари е в готовност да замине при необходимост за Кипър. Към момента по линия на Механизма за гражда...

Двамата пожарникари починаха в болница в понеделник след като камионът им падна от 40-метрова скала в долината Солея, в подножието на планините Троодос, съобщиха от полицията.

Полицейски източник обяви, че за първия пожар вече са арестувани двама заподозрени в палеж. Има вероятност вторият пожар да е предизвикан от 12-годишно момче, което си играло със запалка.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис отмени насрочената си среща с лидера на кипърските турци Мустафа Акинчи, за да посети пожарникарите на мястото на пожара.

Снимката е архивна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа