Надежда: В световен мащаб заразата от коронавирус се отдръпва

5562
Надежда: В световен мащаб заразата от коронавирус се отдръпва
Снимка: iStock

Броят на новите случаи на COVID-19, регистрирани в световен мащаб намалява за четвърта поредна седмица, сочат данни на Световната здравна организация, които дават искрица надежда, че светът поставя повратна точка в усилията си за ограничаване на пандемията, съобщава CNN.

Броят на смъртните случаи от COVID-19, регистрирани в световен мащаб също намалява за втора поредна седмица, като 88 000 смъртни случая са отчетени през миналата седмица, което е 10% спад в сравнение с предходната седмица, според СЗО, посочва БГНЕС.

Коронавирусът по света: Явно ще се чака още за по-устойчива тенденция на укротяване на заразата

Потвърдените случаи на коронавирус (болестта COVID-19) в световен мащаб са вече между 106 884 498 и 107 403 870 според а...

Повече от 3,1 милиона нови случая на COVID-19 са съобщени по целия свят миналата седмица, заяви СЗО в своята седмична епидемиологична актуализация. Това е 17% намаление спрямо предходната седмица и най-малък брой случаи в световен мащаб от седмицата на 26 октомври 2020 г.

"Въпреки че все още има много страни с нарастващ брой случаи, в световен мащаб това е обнадеждаващо", казва седмичната актуализация на СЗО.

САЩ са регистрирали най-голям брой нови случаи с 871 365. Тази цифра обаче представлява 19% намаление на случаите в сравнение с предходната седмица, според данните на СЗО.

Бразилия, Франция, Русия и Великобритания също са сред страните, които отчитат най-голям брой нови инфекции в световен мащаб, отбелязва СЗО, въпреки че всички отчитат спад в сравнение с данните от предишната седмица.

От всички региони, в сравнение с предишната седмична актуализация на СЗО, Африка отчита най-голям спад в случаите - с 22%, докато Източното Средиземноморие има най-малко - с 2%.

Коронавирусът по света: За пръв път от ноември, в САЩ има под 100 000 случая на ден

Потвърдените случаи на коронавирус (болестта COVID-19) в световен мащаб са вече между 106 136 103 и 106 685 660 според а...

Като цяло, новите случаи в Латинска Америка и Карибите представляват повече от половината от всички нови случаи в световен мащаб, с повече от 1,5 милиона нови инфекции и повече от 45 000 смъртни случая.

Седмичните нива на инфекция са намалели с близо една трета на 7 февруари в сравнение с пика в началото на януари.

В световен мащаб от началото на пандемията има близо 107 милиона случая на Covid-19 и повече от 2,3 милиона смъртни случая от вируса от началото на пандемията, според данни от университета "Джонс Хопкинс".

Много страни се надяват, че ваксините ще предложат изход от кризата. Но докато някои страни вече са приложили милиони дози, около 130 държави, в които живеят около 2,5 милиарда души, все още не са успели да сложат и една доза, каза генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебреесус.

Ранните данни тази седмица, показващи, че оксфордската ваксина на AstraZeneca може да осигури само "минимална защита" срещу леко до умерено заболяване, причинено от варианта на коронавирус, идентифициран за първи път в Южна Африка, потискат оптимизма. Ваксината е по-евтина и по-лесна за транспортиране и съхранение, отколкото някои други ваксини, одобрени за употреба до момента и като такава е посочено, че играе ключова роля в борбата с пандемията в страни с ниски и средни доходи.

Седмицата на коронавируса: Заразата удря пак, почти сме успели да карантинираме всички активни случаи

1012 нови случая на коронавирус повече на седмична база има през настоящата седмица (01.02 - 07.02.21) спрямо миналата (25.01 - 31.01.2...

Тази сряда СЗО публикува своите междинни препоръки за употребата на ваксината на AstraZeneca при хора над 18-годишна възраст. СЗО препоръчва ваксината да се дава с интервал от 8 до 12 седмици. В България подготвяме интервала да е 10 седмици - ПОДРОБНОСТИ ТУК!

Още: Спад в броя на новите случаи на COVID-19 у нас, увеличават се пациентите в болница

Коронавирусът по света

Бъдещето на коронавируса: Лятото може да е повратен момент, но едва ли ще изчезне

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа