България засега не мисли да ограничава ваксинацията срещу COVID-19 с ваксината на AstraZeneca

3715
България засега не мисли да ограничава ваксинацията срещу COVID-19 с ваксината на AstraZeneca
Снимка: БГНЕС

Разгледахме цялата информация на ваксинационния щаб и решихме да се съобразим с препоръката на Европейската агенция по лекарствата (EMA) за ваксината на AstraZeneca (оксфордската ваксина). Действително няма достатъчно данни за по-възрастните (над 55-годишна възраст) какво е действието на ваксината като протекция, изчисляван е имунен отговор, като оценките са, че той е достатъчно добър, както при по-младите хора. Това заяви изпълнителният директор на ИАЛ Богдан Кирилов.

Кирилов посочи, че се чака завършване на голямо клинично проучване за действието на ваксината в САЩ – при по-възрастни хора. Резултатите би трябвало да излязат скоро.

Facebook ще трие публикации, в които се казва, че COVID ваксината е опасна

Социалната мрежа Facebook въвежда нови правила, според които модераторите ще изтрият информация за ваксинациите срещу коронавирус, коят...

На въпрос дали ефикасността на оксфордската ваксина ще е достатъчна, Кирилов подчерта, че имало разлика между ефикасност и ефективност. Затова не можело да се прехвърлят данни за ефикасност т.е. при клинични проучвания като данни за ефективност т.е. резултат в реални условия. Затова се прави допълнителен мониторинг.

Целевата граница, заложена от американските власти, е над 50%. Ефикасността на оксфордската ваксина е 60% (6 от 10 души не се заразяват, останалите карат леко). Пред Нова телевизия Кирилов наблегна точно на това – че данните от клиничните изпитвания демонстрират, че няма хоспитализации и смърт при ваксинирани с ваксината.

Кога ще се слага втората доза на ваксината на AstraZeneca – българските здравни власти възнамеряват това да става на 10 седмица от поставянето на първата доза. През февруари се чакат 260 000 дози и от тях няма да се пази нито една за втора доза. През март ще се прави преценка дали вече да се пазят дози за втора ваксинация.

На въпрос до края на юни колко българи ще са ваксинирани срещу COVID-19, отговорът е – работим с различни сценарии, според това колко ваксини ще има. При 3 разрешени ваксини, както сега, прогнозата е да има между 1,8 – 2 млн. ваксинирани. Ако има 5 ваксини, тогава може да са над 2,5 млн. ваксинирани – ако в този вариант бъде одобрена "Янсен" на Johnson&Johnson, която се поставя само с една доза. Само че "Янсен" ще бъде доставяна в България от Швеция, защото пропуснахме срокът да влезем в общоевропейската поръчка т.е. стои въпросът е колко бързо ще може да идва тази ваксина в нашата страна.

Борисов: Има ръст на заболяемостта, но нищо повече няма да се затваря

България се намира в начална фаза на плавен подем на заболяемостта с коронавирус, защото се увеличават пациентите в лечебните заведения...

Попитан колко от 243 000 медици (от първа фаза на ваксинацията) са се ваксинирали, отговор нямаше – само, че било динамично. А в трета фаза щели да бъдат включени журналисти, ВиК служители, превозвачи.

Няма категорични данни дали AstraZeneca пази или не срещу южноафриканския вариант. Пази обаче от британския, каза Кирилов.

В 7:30 часа на 9 февруари самолетът с поредната партида доставки на ваксината "Комирнати" на Pfizer/BioNTech от Германия е излетял за България, потвърди Кирилов.

Още: Огромен ръст в броя на новите случаи на COVID-19 у нас

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com