Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Най-добрият футболист на Хърватия на всички времена". Защо Лука Модрич е толкова обичан

15 юни 2024, 20:21 часа • 1702 прочитания

"Лука Модрич е много специален играч. Той иска да влезе в историята на Хърватия", казва хърватската спортна журналистка Инес Года Форян, която следи подготовката на националния отбор на Хърватия за Европейското първенство футбол в Германия. Според нея това вероятно ще бъде и последният голям турнир на Модрич с фланелката на Хърватия.

"Най-добрият хърватски футболист на всички времена"

Лука Модрич е капитан на хърватския отбор. А експертите са единодушни, че той прави отбора по-силен, вдъхва на съотборниците си сигурност и самочувствие и е "дългата ръка" на треньора Златко Далич на терена. С националния отбор той вече е изиграл 175 мача и е вкарал 25 гола. Форян е категорична, че Модрич е "най-добрият хърватски футболист на всички времена".

Още: Ще успее ли Хърватия да пренесе успехите си от световната на европейската сцена?

Когато го питат защо продължава да играе за националния отбор, вместо да се концентрира върху клуба си "Реал Мадрид", Модрич отвръща, че за него няма по-хубаво чувство от това да играе за страната си. "Бих искал да продължа да играя за страната си, докато отборът има нужда от мен и докато мога да помагам", е цитиран да казва той на сайта на ФИФА.

Любовта на Модрич към националния отбор и страната му се корени още в неговото детство, което е трагично белязано от кървавите конфликти в бивша Югославия. Модрич е само на шест години, когато през 1991 избухва войната в Хърватия за нейната независимост, а семейството му е принудено от сръбските паравоенни формирования да напусне родното място. Дядо му Лука, на когото е кръстен, е убит във войната, а по-късно Модрич ще нарече тази загуба "събитието, което ме оформи за цял живот".

Във футбола момчето открива възможност да се откъсне от всичко това. Започва да тренира на прашния терен на един хотел в крайбрежния град Задар, където семейството му е намерило убежище по време на войната.

"През 1991 той е бежанец в Задар, а 27 години по-късно (през 2018) е избран за най-добрия футболист в света", казва Форян, с което иска да подчертае трудния път, изминат от Модрич до превръщането му в световна звезда. "През 2024 той спечели Шампионската лига за шести път. Хърватите обичат спорта, но още повече обичат успеха. А тези успехи, особено във футбола, пораждат огромна национална гордост", добавя журналистката.

Още: Със 100+ мача зад гърба си: Кои са най-опитните играчи на Евро 2024?

Откровен национализъм

Силното национално самосъзнание обаче понякога лесно преминава в откровен национализъм. Именно футболистите напоследък предизвикват скандали заради неприемливи жестове - например на фашисткото усташко движение. Примерите за това са много. Играчите понякога създават впечатление, че дори не осъзнават какво раздразнение предизвикват с тази символика. Модрич също не коментира тези прояви, нито се дистанцира от тях.

Дарио Брентин от университета в Грац, който изследва политиката и спорта на Балканите, критикува Модрич за неговото мълчание по тази тема. "Той е безспорен авторитет и би могъл да допринесе за промяна", казва той за ДВ.

Обичан и мразен

Още: Отива си или не, Лука Модрич победи за Реал Мадрид продължава да кове (ВИДЕО)

Преди шест години Лука Модрич привлече общественото внимание с няколко явявания си в съда. Първо той беше свидетел в процеса срещу кръстника на футбола Здравко Мамич, бивш клубен шеф на хърватския топ клуб Динамо Загреб, а по-късно и негов съветник. През 2018 Мамич беше осъден на шест и половина години затвор за данъчни измами, но избяга от правосъдието, укривайки се в Босна и Херцеговина, където живее оттогава.

По-късно и срещу Модрич беше повдигнато обвинение - по подозрение, че е направил фалшиво изявление в полза на Мамич. Тогава много фенове се разочароваха от него - заради съмнителните му връзки с дългогодишния властелин на хърватския футбол.

"Добре е, ако един спортист успява да бъде и пример за подражание. Но това, което в случая има значение за повечето хора, са неговите футболни умения. Ето защо грешките му до голяма степен са простени", казва Брентин. Особено пък ако Лука Модрич действително спечели титлата за Хърватия на последния си голям турнир.

Страната с 3,9 милиона жители е една от успешните нации на футболните турнири: през 1998 и 2022 година Хърватия става трета на Световното първенство на футбол, а през 2018 - дори втора. Сега хърватите мечтая за титлата от Европейското първенство в Германия. "В колекцията ни липсва само златото и медал от Европейско първенство. А златен медал за раздяла е именно и мечтата на Лука Модрич", казва Года Форян.

Още: Лука Модрич напуска Реал Мадрид през лятото?

 

Източник: Дойче веле

Модрич отказа саудитските милиони, но друга хърватска звезда не устоя

Модрич реши: Ще играе на Европейското в Германия

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес