НАТО опровергава "Шпигел": Можем да защитим прибалтийските държави от Русия

26927
НАТО опровергава "Шпигел": Можем да защитим прибалтийските държави от Русия
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Северноатлантическият алианс разпалено опроверга публикация на авторитетното германско списание "Шпигел", в която се твърди, че НАТО не може да защити всички свои членове при определени обстоятелства, предаде БГНЕС.

В неделния брой на "Шпигел" се появи статия, в която се цитира документ от Комитета за военно планиране на НАТО. В него се твърди, че при нападение от страна на Русия срещу трите балтийски държави (Литва, Латвия и Естония), Алиансът не може да ги защити с неядрено оръжие, защото не разполага нито с достатъчно военна техника, нито с квалифицирани военни.

Алиансът е готов да гарантира безопасността на своите съюзници и членове при всякакви обстоятелства, включително при евентуална агресия от страна на Русия, заяви пресслужбата на пакта, цитирана от в. "Билд".

От НАТО припомнят, че на фона на украинската криза са приели "незабавни мерки, насочени към засилване на общата сигурност на страните-членки по въздух, море и суша". Алиансът планира и разработването на дългосрочни мерки, предвиждащи разполагане на военни групировки и провеждането на военни учения.

Генералният секретар на НАТО: Не можем да помагаме на Украйна с разузнаване и оборудване

Като организация НАТО не може да помогне на Украйна с разузнаване и оборудване. Това заяви генералният секретар на Алианса Андерс Фог ...

НАТО напомня също, че член 5 от Устава на организацията си остава в сила. Според тази клауза всяко въоръжено нападение срещу една или няколко страни-членки в Европа или Северна Америка се разглежда като нападения срещу целия военен блок.

В петък, 16 май, НАТО започна мащабно учение в Естония под името "Стедфаст Джевълин 1". Целта му е да "демонстрира възможностите на общата отбрана на пакта в балтийския регион". В него участват шест хиляди войници от различни държави от НАТО, в това число САЩ. Учението ще продължи до 23 май.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа