НАТО: Русия вън от Молдова, Украйна и Грузия

7076
НАТО: Русия вън от Молдова, Украйна и Грузия
Снимка: Getty Images / Guliver

Държавните и правителствените глави на 29 страни-членки на НАТО призоваха Русия да „изтегли войските си от Молдова, Украйна и Грузия“. Това се казва в декларацията на алианса след първия работен ден на срещата на върха на алианса в Брюксел.

„Потвърждаваме нашата подкрепа за териториалната цялост и суверенитета на Украйна, Грузия и Република Молдова в рамките на техните международно признати граници. Призоваваме Русия да изведе силите, които е разположила в тези три страни без тяхно съгласие“, се казва в документа, цитиран от БГНЕС.

Румен Радев: НАТО не е борса за сигурност, а съюз на суверенни държави

По време на сесията президентът на САЩ Доналд Тръмп е повдигнал въпроса парите за отбрана, отделяни от държавите-членки, да стигнат 2 п...

Освен това обаче, Алианса обяви, че е напълно възможно партньорство с Русия да има стратегическа ценност и за двете страни, но сега няма условия за такова партньорство. "Продължаваме да вярваме, че партньорството между НАТО и Русия, основаващо се на международното право и задължения, включително основополагащия акт Русия-НАТО и Римската декларация, би могло да има стратегическа ценност. Във връзка с настоящите обстоятелства, съжаляваме, че въпреки призивите на съюзниците и международната общност по адрес на Русия да промени курса си, няма условия за такива отношения", се казва във финалния документ.

Лидерите на държавите от НАТО също така призоваха за пълното реализиране на Минските споразумения за урегулиране на конфликта в Украйна, а също така изразиха подкрепа за работата на Нормандския формат и контактната група.

Междувременно те поеха ангажимент да избавят Алианса от зависимостта от оръжията и техниката съветско и руско производство. Това се казва в декларация, приета след основната работна сесия на срещата на върха на алианса в Брюксел.

Лидерите на НАТО подчертаха необходимостта от модернизиране на въоръженията на държавите-членки за „укрепване на тяхното технологично предимство“. Армиите на страните от Централна и Югоизточна Европа продължават да са въоръжени основно със съветско оръжие от 60-те и 80-те години на миналия век, макар че много танкове, самолети и вертолети бяха модернизирани през последните години. Точни оценки за пълния преход на тези армии към стандартите на НАТО няма, но според експертите това ще струва стотици милиарди долари, които трябва да бъдат извадени от бюджетите на тези страни.

Македония получи покана за преговори с НАТО

"През 2008 г. решихме, че НАТО ще даде на Бивша югославска република Македония (БЮРМ) покана за присъединяване към Алианса, след като с...

Припомняме, че американският президент Доналд Тръмп заговори за нова граница за разходите за отбрана - 4% от БВП. Германия, която беше основен обект на критики на Тръмп, защото и сега не дава 2% от БВП за отбрана, колкото трябва според поет ангажимент за всички страни-членки на НАТО, не коментира позицията на президента на САЩ. В момента само 8 страни-членки са достигнали тази цел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа