НАТО: Ще доставим на Киев системи за противовъздушна отбрана възможно най-скоро

3635
НАТО: Ще доставим на Киев системи за противовъздушна отбрана възможно най-скоро
Снимка: iStock

Международните съюзници на Украйна, обещаха да доставят нова противовъздушна отбрана "колкото се може по-бързо". Това стана ясно на срещата на НАТО в Брюксел. Въпросът върху въздушната отбрана дойде, след като Русия предприе масирана ракетна атака срещу големите градове в Украйна. Кремъл оправда тези свои действия с взривяването на Кримския мост, за което обвини Украйна.

Украинският министър на отбраната Олексий Резников каза само три думи, когато беше попитан на какво се надява от срещата: "Системи за противовъздушна отбрана". Западните съюзници се надпреварват да измислят как да доставят по-модерни системи на Украйна, докато дипломатите признават, че разполагат с много малко средства. "Системите ще бъдат осигурени, толкова бързо, колкото физически можем да ги доставим там", заяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин след срещата, без да дава подробности за каквито и да било нови обещания. "Ще предоставим системите, с които разполагаме ... Ще се опитаме да предоставим и допълнителни боеприпаси към съществуващите системи, които украинските сили използват", категоричен бе той, цитиран от БГНЕС

Украйна получи още HIMARS, ще има ПВО от САЩ и гаубици от Европа

Още 4 артилерийски ракетни системи HIMARS пристигнаха в Украйна от САЩ, обяви министърът на отбраната Олексий Резников. Той благодари н...

Първата система със среден обсег на действие „IRIS-T“ вече пристигна в Украйна, след като Германия реши да я изпрати, преди дори да я предостави на собствените си войски. Съединените щати също така заявиха, че се стремят да ускорят доставката на своята противоракетна и антидронна система „NASAMS“ и първата партида от две се очаква през следващите седмици.

ОЩЕ: Ракетни системи NASAMS, каквито пазят Белия дом, ще бранят и небето на Украйна (ВИДЕО)

Доставката на още шест единици може да отнеме много повече време, защото те трябва да бъдат произведени, а американски източници заявиха, че Вашингтон разглежда възможността междувременно да се опита да достави на Украйна системи "Hawk" от времето на Студената война. "Има и други системи по света, които са на разположение", заяви американският генерал Марк Мили. "Задачата ще бъде да ги комбинираме и да ги разположим", допълни той.

Във вторник президентът на Украйна Володимир Зеленски призова лидерите на Г-7 да помогнат за създаването на "въздушен щит" над страната му повече от седем месеца след началото на войната срещу Москва.  

След руските атаки Германия изпраща модерна ПВО система на Украйна (ВИДЕО)

Германия доставя първата от четирите системи за противовъздушна отбрана IRIS-T SLM на Украйна, обявиха от Бундесвера в деня, в който Ру...

Остин заяви, че решимостта на съюзниците на Украйна да подкрепят Киев се е "засилила от преднамерената жестокост на новия руски обстрел срещу украинските градове". "Тези нападения срещу цели без военна цел отново разкриха злонамереността на войната, която Путин е избрал", каза той.

Министрите на отбраната на НАТО, които ще се срещнат в четвъртък, настояват за начини за увеличаване на общите им запаси от оръжия, защото войната в Украйна е изчерпала техните запаси. Членовете на НАТО доставиха оръжия на стойност милиарди долари, за да помогнат на Украйна и обещаха да продължат да доставят оръжия, докато Киев се опитва да си върне окупираните територии. "Съюзниците оказаха подкрепа на Украйна, като използваха запасите на боеприпаси и оръжия. Това беше правилно, но, разбира се, трябва да се заемем с въпроса как да попълним тези запаси", заяви Столтенберг. "Очаквам, че министрите ще се съгласят да преразгледат насоките ни за запасите, както и да се ангажират по-активно с индустрията", каза още той. Ръководителят на НАТО заяви, че срещата в Брюксел се провежда в "ключов момент", заради покачващото се напрежение около ядрените заплахи, анексираните територии и загубите на бойното поне на Русия.

Западните сили твърдят, че не са забелязали промяна в ядрената позиция на Москва, която да подсказва, че тя се готви да нанесе удар. Те предупредиха Москва да не използва тактически атомни бомби в Украйна. "Ще има остър отговор - почти сигурно ще се стигне до физическа реакция от страна на много съюзници, а потенциално и от самия НАТО", заяви високопоставен служител на НАТО.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Митът за С-400: Руската противовъздушна отбрана изобщо не е толкова страшна (ВИДЕО)

Руската S/С-400 Triumph, често наричана в кръговете на НАТО като SA-21 Growler, е широко рекламирана като една от най, ако не и най-сп...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

След внимателно обмисляне: Педро Санчес остава на премиерския пост

Жерар Депардийо е в ареста по подозрения в сексуално посегателство

Украйна с предупреждение към Европа: Спира да спазва някои точки от Европейската конвенция за правата на човека

САЩ се готвят да заредят Украйна със съветски изтребители

В Русия продължават да арестуват журналисти, работили за западни медии

Русия напредва: Къде ще е следващият голям удар на фронта? (ВИДЕО)

Какви западни оръжия има и ще има Украйна? (ВИДЕО)

Колеж в Русия затвори, защото не иска да лъже за войната в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.04 - Подготвя ли Киев атака по Кримския мост?

Огън и унищожение: Украйна се похвали с 2 успешни операции срещу Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа