Навални създава Международна антикорупционна фондация под надслов "Заедно срещу Путин"

2806
Навални създава Международна антикорупционна фондация под надслов "Заедно срещу Путин"
Снимка: Getty

Арестуваният руски опозиционер Алексей Навални и сътрудниците му от Фондация за борба с корупцията (ФБК) създават нова Международна антикорупционна фондация. Това е неправителствена организация под надслов „Заедно срещу Путин“.

Новината беше обявена от най-големия критик на руския президент в профила му в Twitter, поддържан от екипа му, докато Навални излежава присъдата си в затвора с максимална степен на сигурност ИК-6 във Владимирска област (на около 250 км източно от Москва). Фондацията вече има и собствен сайт.

Навални зове за "информационен фронт" срещу Русия в социалните медии

Алексей Навални призова за създаване на "информационен фронт" срещу руската инвазия в Украйна, като лишеният от свобода опозиционен лид...

В консултативния съвет на новата организация влизат бившият белгийски премиер Ги Верхофстат, политологът Франсис Фукуяма, носителката на наградата "Пулицър", журналистката и историчка Ан Епълбаум, както и съпругата на Навални - Юлия Навалная.

„Фондацията ще е напълно прозрачна“, обяви опозиционерът. Първите ѝ средства ще бъдат 50 хиляди евро от наградата „Сахаров“ за свобода на словото, която Европейският парламент присъди на Алексей Навални през 2021 г.

Международната антикорупционна фондация е създадена, след като руските власти обявиха ФБК за екстремистка организация миналата година. Съдебното решение доведе до това, че властите могат да вкарват в затвора активисти на ФБК, да замразяват банковите им сметки и да ограничат възможността на организацията да получава дарения от поддръжници. „Говорихме за това, че Путин и неговите мошеници няма да успеят да унищожат Фонда за борба с корупцията. Напротив, той ще се превърне в глобална международна фондация“, пише в профила на Навални. „Както винаги, разчитаме на вашата помощ и подкрепа. Обещаваме, че ще работим добре. Все пак ни познавате“.

Навални стана известен с това, че неговата ФБК документира богатството на Путин и висши руски държавни служители. В поредицата от видеа той показа и „Двореца на Путин“ в Геленджик – супер луксозен и огромен имот за милиарди рубли.

Навални осъди зверствата в Буча и призова руските пропагандисти да се смятат за военнопрестъпници

Основателят на руската Фондация за борба с корупцията Алексей Навални призова руските пропагандисти да бъдат приравнени с военнопрестъп...

ОЩЕ: Ново разследване показа скритото богатство на Путин

„Корупцията убива. Това никога не е било по-очевидно от сега - момента, в който Путин бомбардира украински градове. Путин и неговото обкръжение направиха всичко, за да останат на власт и да крадат, да крадат, да крадат още. Задоволявайки се със собствените си запаси, те започнаха опустошителна война. Но ние имаме силата да направим така, че тези убийци и крадци да не могат да се наслаждават на незаконно придобитите си печалби. Ще намерим всичките им имения в Монако, вилите им в Маями, богатствата им навсякъде. И когато го направим, ще отнемем всичко от престъпния руски елит. Ние се борим с Путин от 2011 г. насам. Ще се борим с него, докато не победим“, гласи съобщението в сайта на новата международна фондация.

Навални беше арестуван през януари 2021 г. след завръщането си от Германия, където се възстановяваше от отравяне с новичок. Независими лаборатории и разговори на самия опозиционер с извършителите на атаката доказаха, че Кремъл стои зад нея, но от Москва отричат. Навални получи присъда от две години и половина затвор за нарушаване на разпоредбите по условната си присъда по старото дело „Ив Роше“.

През март опозиционерът беше осъден на девет години затвор по обвинения в измама и неуважение към съда. Той нарече обвиненията политически мотивиран опит на руските власти да го оставят в затвора, колкото е възможно по-дълго. Той излежаваше първата присъда в ИК-2 във Владимирска област, но с новата присъда дойде и преместването му в затвора със строг режим ИК-6 в село Мелехово.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа