"Нехуманното" отношение към Брайвик: Не му разрешават да се ожени, дават му храна от микровълнова и студено кафе

2255
"Нехуманното" отношение към Брайвик: Не му разрешават да се ожени, дават му храна от микровълнова и студено кафе

Норвежкият масов убиец Андерш Брайвик, който е отговорен за смъртта на 77 души, обвинява властите, че нарушават човешките му права, като го държат в изолация, откакто влезе зад решетките преди пет години.

37-годишният мъж твърди, че държавата се опитва да го ликвидира чрез „нехуманните" условия, в които е принуден да пребивава в строго охранявания затвор в Скиен в южната част на страната. Според Брайвик по-хуманно би било да го застрелят, отколкото да се отнасят към него като към животно. Затова и заведе дело срещу Норвегия. Брайвик излежава присъда от 21 години, възможно най-тежката в скандинавската страна, за убийството на 77 души през юли 2011 години.

Съдебното дело „Брайвик срещу Норвегия" се състоя във физкултурния салон на затвора, като се очаква магистратите да произнесат решението си в рамките на месец. На влизане в залата Андерш Брайвик отправи нацистки поздрав към присъстващите, с което веднага си спечели порицание от страна на съдийката Хелен Анденаес Секулич. Той обясни поведението си с факта, че още от младежките си години е убеден привърженик на нацистката идеология. „Бях запален националсоциалист до 12-годишната си възраст, докато не прочетох „Моята борба" на Хитлер на 14 години... И избрах да крия убежденията си". На въпрос на съдийката за професията му, той заяви, че бил „партиен секретар на норвежката държава", предаде Сега.

В съдебната зала Брайвик се оплака, че в затвора трябва да живее при тежки условия. Веднага след арестуването си той е изолиран от останалите затворници, а контактите му с външния свят стриктно се контролират. „Най-лошото е изолацията... Заключен съм по 23 часа на ден", каза Брайвик. Според адвоката му Ойстеин Сторвик това е в разрез с Европейската конвенция за правата на човека, забраняваща „нечовешко и унизително отношение или наказание".

Според юриста майката на Брайвик била единственият човек, който можел да го посещава, но тя починала през 2013 година. Той искал да се среща с приятели нацисти, както и да сключи брак с негова приятелка, но получил отказ. Властите също така не приели да предадат за печат две книги, написани от масовия убиец. Брайвик е убеден, че норвежката държава нарушава човешките му права и с това, че редовно е подлаган на проверки, при които го събличат гол. Той ги определя като „досадни и обидни".

В изказването си пред съда Андерш Брайвик обяви, че в продължение на пет години държавата се отнася с него като към животно. "Опитват се да ме убият... Не смятам, че много хора биха могли да оцелеят при тези условия", заяви той по време на изслушването си, което продължи около три часа.

Освен самотата и липсата на възможности да общува с външния свят, той страда и от лошата храна, която му се сервира зад решетките - ястията били приготвяни в микровълнова фурна, а според него това е недопустимо. Според Брайвик подобна храна е „по-лоша" от известното мъчение, прилагано от ЦРУ, срещу терористите - имитацията на давене, или т.нар. "уотърбординг". Андерш Брайвик недоволства и срещу това, че храната му е сервирана в пластмасови чинии и чаши. Освен това бил принуден да пие и студено кафе.

Брайвик ще съди Норвегия заради лошите условия в затвора си

Искът на масовия убиец Андерш Брайвик срещу Норвегия заради лошите условия на затвора, в който е настанен, ще бъде изслушан в същия зат...

Андерш Брайвик се оплаква и от влошено здраве - страдал от апатия, главоболие, безсъние и имал проблеми с концентрацията. В резултат на това той не успял да продължи обучението си по политически науки през декември м.г. Лекарите обаче са на мнение, че Брайвик няма сериозни здравословни проблеми. „Докладите за емоционалното и физическото му състояние винаги са идеални", казва д-р Бьорн Драугедален, който се грижи за здравето на затворниците. "Той има добро, спокойно и балансирано поведение", категоричен е докторът в заключението си, което беше представено в съдебната зала. Адвокатът на Брайвик обаче критикува медицинските прегледи, тъй като експертите не можели директно да си общуват с клиента му, а това се случвало през бронирано стъкло.

Норвегия от години се хвали с хуманната система в затворите, чиято цел е повечето от провинилите се да отиват в специални центрове за превъзпитание, а не да бъдат наказвани. В случая на Брайвик обаче това не е възможно, тъй като той е смятан за много опасен. Норвежките власти обаче категорично отхвърлят оплакванията на Андерш Брайвик, че са нарушени човешките му права. Защитниците на интересите на държавата смятат, че изолацията е необходима мярка, тъй като Брайвик е „много опасен", и твърдят, че осигурените му условия на живот отговорят на Европейската конвенция за правата на човека. Всички професионалисти - лекари, психиатри и персонал на затвора, които са общували с него зад решетките, свидетелстваха, че не са забелязали голяма промяна във физическото или психическото състояние в резултат на условията в затвора. Според тях той отхвърлял предложените му възможности за контакт с други хора - да поиграе шах или пък хокей с надзирателите.

По време на съдебното заседание стана ясно, че в килията си Андерш Брайвик разполага с фитнес уреди, за да поддържа физическата си форма, с плейстейшън, компютър, но без връзка с интернет. Той получавал вестници, списания, книги, пъзели, гледал DVD и слушал музика. Юристката, представляваща правителството, Аделе Матесон Местад заяви, че Брайвик е получил и изпратил около 4000 писма, като само 15% от тях са били спрени от затворническите власти. Причината за това била, че той си пишел с известни неонацисти и привърженици на Хитлер. „Сред тях може да се крие някой нов Брайвик", добавя тя.

Брайвик е убеден, че държавата се опитва да го убие чрез нехуманните условия в затвора и лошата храна, приготвена в микровълнова печка и сервирана в пластмасови съдове. Това е и причината той да заведе дело срещу властите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа