Необходимост: Как ЕС се промени от войната в Украйна? (II част)

10977
Необходимост: Как ЕС се промени от войната в Украйна? (II част)
Снимка: Valentyn Reznichenko/Telegram

Европа може да е загасила светлината на миналото, но не е близо до това да види ясно очертание на своето бъдеще. Никой не може да каже кога ще свърши войната в Украйна, но какво се очаква да се случи в близко бъдеще? В свой анализ The Guardian споделя няколко свой прочит на войната:

Още: Необходимост: Как ЕС се промени от войната в Украйна? (I част)

Коренна промяна в политиката

Някои реформи в областта на сигурността на ЕС изглеждат революционни и необратими. Началникът на военния щаб на ЕС до юни припомня, че в рамките на 36 часа след инвазията ЕС, „преди това свързван само с икономическа и мека сила, реши единодушно да предостави пари за смъртоносно оборудване на държава във война. Ако бяхте ме попитали дали това е възможно един месец преди това, щях да се изсмея на идеята".

Руската инвазия щеше да успее, твърди той, ако ЕС не бе предоставил леки оръжия, които да действат срещу 60-километровата колона от руски танкове. „Беше като да стреляш по слонове в коридор“, спомня си той.

Оттогава военният щаб на ЕС се превърна в координатор и клирингова къща за най-малко две трети от оръжията, изпратени от страните членки на ЕС в Украйна, включително схемите за финансиране. Военният персонал на ЕС например действа като съдия за стойността на оръжията. Два чешки бойни танка T-72 наскоро бяха оценени на 1 милион евро.

Досега ЕС е отделил повече от 5 милиарда евро във военна помощ за Украйна, често под формата на възстановявания на разходи на страните членки, които доставят оръжия на Киев. През 2022 г. ЕС предостави или обеща близо 12 милиарда евро невоенна помощ на Украйна. Тази цифра е близо до 18 милиарда евро за 2023 г. Обещани са още 50 милиарда евро до 2027 г.

Нов фонд

Сега топ дипломатът на ЕС Жозеп Борел иска да създаде фонд за подпомагане на Украйна за периода 2024-2027 г. на стойност 5 милиарда евро годишно, за да гарантира устойчивостта на военната помощ на ЕС за Киев.

ЕС също сега се опитва да постави основата на европейска отбранителна индустрия. За първи път се въвежда съвместно снабдяване с оръжия от Европейската агенция по отбрана. Приблизително 1 милиард евро трябва да бъдат изразходвани за доставка на 1 милион боеприпаси.

През октомври 2022 г. Съветът на ЕС се съгласи да обучава украински войници и стартира мисията само месец по-късно. Използвайки два щаба - в Полша и Германия, 18 държави членки на ЕС сега обучават украински войници.

Обикновено 85% от батальон от 150 души нямат военен опит, когато започват, но въпреки това в рамките на един месец са обучени до нивото на съвместна координация на огъня. Целта е до края на октомври да бъдат обучени 40 000 украински войници.

Тези промени в целия ЕС бяха съчетани с повишаване на разходите за отбрана на националната държава.

Още: Резултатът от украинската контраофанзива в числа и закана за щурм на Кремъл (ВИДЕО)

Инвазията на Русия доведе до рекордни разходи за отбрана на държавите от ЕС през 2022 г. - за първи път надвишаващи тези от 1989 г. и с 30% по-високи в сравнение с 2013 г.

Въпреки че само седем държави членки на НАТО са изразходвали 2% или повече от своя БВП за отбрана през 2022 г., както препоръчва Алиансът, този брой трябва да достигне 19 до 2024 г. и 24 до 2026 г. С други думи, три четвърти от Алианса ще бъде в съответствие с правилото за 2% за по-малко от три години. Италия ще постигне целта през 2028 г., а Испания - през 2029 г. Само три страни от НАТО – Канада, Исландия и Люксембург – все още нямат план за достигане на границата от 2%.

И все пак напредъкът е ограничен. При липсата на алтернативи страните от ЕС не купуват европейски самолети, а вместо това запълват краткосрочните си празнини с американски F-35, като само влошават фрагментацията на отбраната на целия континент и подбиват плановете за съвместни френско-германски изтребители, пише The Guardian.

Покупките за отбрана извън ЕС представляват 78% от ангажиментите на страните от блока за 2022-23 г., като само САЩ представляват 63% от дела - данните са на френския мозъчен тръст за сигурност Iris. Усилията за стимулиране на съвместните обществени поръчки на ЕС са болезнено бавни. Идеята за укрепване на европейския стълб на НАТО изглежда неуловима, както винаги. Борел признава, че фразата „стратегическа автономия“ остава токсична.

Енергийно преструктуриране

Диктаторът Владимир Путин беше достатъчно уверен, за да каже на събрание на ръководители на компаниите за руски петрол през май 2022 г., че всяко съобщение от страна на ЕС да се откъсне от руската енергетика би било акт на „икономическо самоубийство“, което „не разбира елементарните закони на икономиката“.

Увереността на Путин изглеждаше добре обоснована. Преди нахлуването в Украйна Европа внасяше 45% от своя газ от Русия, като Германия се противопоставяше на дългите десетилетия предупреждения на САЩ, че подобна зависимост от една-единствена идеологически враждебна сила е глупава.

След като войната започна, Путин прибегна до използването на газовите доставки като оръжие за война. От юни 2022 г. доставките на газ през Северен поток 1 бяха намалени до 40% от нормалното количество. Русия първо цитира технически проблеми, но стана ясно, че съвсем не е така.

До юли доставките спаднаха още - до 20%, като "Газпром" се позоваваше на „рутинна поддръжка и дефектно оборудване“. До края на август, със спираловидно покачване на цените на газа, Северен поток 1 изобщо не пренасяше газ. Германия, по думите на нейния министър на икономиката Роберт Хабек, преживя „тревожен структурен разрив“.

Още: "Газпром" се оплака, че има спад в производството на газ

Изправен пред саботажа и извратеността да продължава да плаща милиарди на Русия за нейния газ, до май ЕС изготви документ, Repower EU, показващ как ще тръгне в търсене на алтернативни доставки и намаляване на потреблението. Изчислено е, че около 50% от сделките, които блокът и неговите държави членки са сключили от 2022 г. насам, са свързани с газ или втечнен природен газ.

Отново ЕС, а не националните държави, изигра водеща роля, намирайки алтернативни доставчици, вариращи от Норвегия до Нигерия. ЕС се почувства достатъчно уверен през юни, за да обяви забрана върху вноса на руски суров петрол от декември 2022 г. и на дизел от февруари 2023 г. Само два тръбопровода, единият през Турция, а другият през Украйна, продължиха да доставят руски газ в ЕС.

През лятото държавите от ЕС, увещавани от комисията, се съгласиха доброволно да се опитат да намалят потреблението на газ между август 2022 г. и март 2023 г. с 15% в сравнение със средното потребление през предходните пет години. Планът проработи. За да ограничат допълнително цените, държавите членки от ЕС се съгласиха през декември 2022 г. да купуват газ колективно, като по този начин подобриха покупателната способност на своите газови компании и копираха модела, използван за закупуване на ваксини срещу Covid-19.

Европа оцеля през зимата. Путин беше изстрелял най-голямото си икономическо оръжие, без да постигне целта си.

Германия и Франция

И така, подтиквана от Украйна, Европа направи крачки в енергийната и отбранителната устойчивост, но в крайна сметка следващите стъпки зависят както винаги от френско-германската ос. Политиката в тези две страни ще определи бъдещето на Европа и вероятно съдбата на Украйна.

Реалността е, че що се отнася до военната подкрепа за Украйна, германският канцлер Олаф Шолц все още не е пожелал да достави нито един основен тип оръжие, което да не е договорено от САЩ. Независимо дали ще има танкове Leopard 2, самолети или крилати ракети Taurus, Германия чака първо САЩ да се съгласят. Закъсненията, предизвикани от опасения от ескалация на конфликта, доведоха до това Украйна да бъде лишена от оръжие в продължение на месеци.

Още: Защо всички бежанци искат в Германия? Ето колко евро са помощите, които германците дават на месец - магнит за всички мигранти

Володимир Зеленски например беше в Обединеното кралство през февруари с молба за „крила, за да дадат на Украйна свобода“, но едва в края на август Нидерландия и Дания най-накрая получиха политическо разрешение от САЩ да обявят, че заедно ще дарят до 40 самолета F-16, след като пилотите и наземният екипаж са обучени.

Зеленски каза, че има нужда от три пъти повече самолети. Така или иначе, ще мине доста повече от година между молбата на Зеленски в Лондон и първия полет на F-16 над Украйна. Подготвянето на ескадрилите F-16 за битка може дори да отнеме "четири или пет години", каза наскоро Джеймс Хекър - командир на американските военновъздушни сили в Европа и Африка. И все пак Борел каза пред испанския вестник El País, че фронтална атака срещу руски позиции без въздушна подкрепа би била „самоубийствена“.

Джак Уотлинг от Кралския институт на обединените служби на Обединеното кралство (Rusi) написа това лято: „Войната в Украйна разкри значителни недостатъци в правителствената машина във всички столици на НАТО. Най-яркият дефицит е неспособността на украинските партньори да изчислят времевата рамка, която възниква между решенията и желаните резултати. Забавянето между разбирането какво е необходимо и съгласието да го направим, се оказа много скъпо“.

Интеграция

Президентските избори в САЩ догодина, както и евроизборите през 2024 г., ще изиграят своята роля. Това поставя агонизиращо бреме върху украинската армия да убеди европейските гласоподаватели, че цялата военна помощ си е струвала.

Още: "Украйна не е променила границите си": Киев отвърна на Орбан след спорното му изявление

Изправен пред критиките, че политиката на Вашингтон „Китай на първо място“ означава, че САЩ се движат твърде бавно, Борел каза, че това е разумна критика.

„Ясно е от началната точка, че е имало непрекъснато колебание относно предприемането на необходимите стъпки за снабдяване на Украйна с отбранителен капацитет", заяви той. „Ако решенията бяха взети по-бързо и с повече очаквания за някои от оръжейните системи, които в крайна сметка изпратихме, тогава вероятно войната щеше да е различна и във всеки случай щяхме да спасим животи".

Европа, твърди Борел, сега работи в свят на по-голяма мултиполярност, но по-малко мултилатерализъм. Има повече глобални участници, но по-малко правила.

Още: Ние не умеем да живеем без война: Цялата руска история, обяснена от руснак (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Считан за герой руски генерал е арестуван и изглежда отива на съд

Украйна удари военна база с ATACMS и дронове: Има загинали и ранени руски военни (ВИДЕО)

Ето това е "точност": 3 месеца - 53 руски авиобомби по самата Русия

ПВО за Украйна: Германия е събрала 1 млрд. евро в световна инициатива

Украински военни завършиха обучение за поддръжка на F-16 в Нидерландия

Жертва и ранени след силна турбуленция в самолет (СНИМКИ)

Официално: ЕС одобри печалбите от руските активи да отидат за оръжия за Украйна

Простреляха българка на шосе в Италия

Одеса и Киев на тъмно: Липсата на ток застрашава отбранителната индустрия на Украйна (ВИДЕО)

ООН продължава да счита Зеленски за легитимен президент на Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа