Неочакван проблем за Путин: ИДИЛ се обидиха, че не ги броят за атаката в Москва

18276
Неочакван проблем за Путин: ИДИЛ се обидиха, че не ги броят за атаката в Москва
Снимка: принтскрийн/Telegram/На видео видно

Преди дни руският диктатор Владимир Путин коментира терористичната атака в "Крокус Сити Хол" с думите "Руската федерация не може да бъде мишена на терористични атаки от ислямски фундаменталисти". Така той отхвърли като несериозно признанието на "Ислямска държава", че стои зад нападението, проправяйки собствената си теза, че за всичко е виновна единствено Украйна и, разбира се, Запада, който я направлявал. Всъщност обаче Русия съвсем не се свени да използва ръцете на ислямистките екстремистки групировки и това може да бъде потвърдено от "Хамас" - така коментира изявлението на кремълския диктатор руският социолог и блогър Игор Ейдман.

Ето какво пише Ейдман в профила си във Facebook

"Става ясно какво се е случило в "Крокус":

1. Путин реши да повтори успешния си опит от 1999 г. (Тогава на 13 септември 1999 г. при нападение в 8-етажна жилищна сграда в Москва загинаха 118 души. В рамките на две седмици при общо пет експлозии в Москва и други градове загинаха общо 293 души - бел.ред.). С помощта на провокативна терористична атака поиска да обедини около трона си населението, което се е отпуснало и дори е започнало да говори за "нормализиране" - да мобилизира обществото за нова ескалация на войната.

Още: Патрушев: Следите от терористичната атака в "Крокус Сити" водят към украинските спецслужби

2. С организацията на атаката бе натоварена Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ). Нужни бяха готови да извършат атаката екстремисти, които да бъдат използвани от руските спецсили. Най-изгодно щеше да бъде това да са украинци или руски опозиционери, но такива луди сред тях не се намериха и трябваше да се използват ислямисти. Но така или иначе бе решено да се хвърли вината върху Украйна.

3. Има много на брой добре известни случаи, когато служителите по сигурността, в преследване на нови награди и медали, са създавали клетки на ИДИЛ сред централноазиатските мигранти в Русия, а след това "доблестно са ги разкривали", залавяли или убивали. (...) В дадения случай задачата обаче беше различна. Трябваше да се хванат ислямистите след като извършат терористичната атака (и може би да им се помогне да я подготвят).

Още: Путин се държи като съпруг, хванат от жена си с любовница: Руски анализатор 

4. ФСБ използва група от ислямистки настроени мигранти под свой контрол. За да ги мотивират, служителите по сигурността позволиха на членовете на групата да комуникират в интернет с представители на ИДИЛ Хорасан, от които получиха зелена светлина за терористичната атака. Членовете на ИДИЛ обаче не знаеха, че техните поддръжници в далечна Москва действат под контрола на провокатори от КГБ.

5. Провокаторите са обещали на терористите зелен коридор до беларуската граница, за да избягат. Затова и участниците в атаката дори не се опитаха да се скрият в тълпата или да сменят колата си. Естествено, те са били измамени и задържани, докато са били в относителна близост не само до беларуската, но и до украинската граница, за да "се потвърди украинската следа".

Още: Москва: Руснаците искат да отмъстят на Украйна за "Крокус Сити", броят на желаещите да воюват рязко скочи

6. След терористичната атака, както беше планирано, руските власти започнаха да обвиняват Украйна за всичко, създавайки антиукраинска истерия. Те обаче не взеха предвид, че ИДИЛ ще се обиди. Членовете на "Ислямска държава" се възмутиха, че искат да им "откраднат победата" и започнаха да показват доказателства за връзките си със заловените терористи. Това доста развали антиукраинската игра на Кремъл пред света. Но в самата Русия тази провокация може да сработи, защото местният телевизионен плебс ще повярва на всяка безумна лъжа."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ЕС разследва Фейсбук и Инстаграм за предизборна дезинформация

Ракета на Северна Корея е ударила Харков, твърдят експерти от ООН

Съпруга на руски политик планирала да осинови отвлечено украинско момче, изоставила го заради болест

Русия почти не ползва Кримския мост за военни доставки: Украински данни

Първи член на британското кралско семейство е в Украйна от началото на войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

Най-голямата финландска авиокомпания отменя полети заради заглушения от Русия GPS

Жертви и ранени след пореден руски удар в Харков

Пак мощен пожар в Подмосковието (ВИДЕО)

Естония няма да експулсира 6500 украински мъже с изтекли паспорти

Идеологът на Путин получи трибуна от Тъкър Карлсън, подобно на диктатора (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа