Нещо странно става с втората мобилизация. Москва действа различно

11332
Нещо странно става с втората мобилизация. Москва действа различно
Снимка: Getty Images

Чрез затягането на законодателството руските власти се опитват да направят втората мобилизационна вълна по-сръчно, казва пред ДВ политоложката Екатерина Шулман. Ето какво заяви тя в интервю, в което говори за следващите действия на Путин.

ДВ: Държавната Дума прие Закон за повишаване на мобилизационната възраст и за забрана за заминаване от Русия на тези, които вече са получили повиквателна. Дали оттам следва, че според Кремъл войната ще е продължителна?

Екатерина Шулман: Очевидно властите са си взели поука от грешките и трудностите на предната мобилизационна вълна. Интересна е например появата на нови възможности за санкции на длъжностни и юридически лица за "неоказване на съдействие" в хода на мобилизацията. Става дума най-вече за държавни служители и за фирми, които вероятно по време на предишния мобилизационен пик миналата есен някак са саботирали набирането на хора. Известно е, че е имало директори на компании, които не са бързали да съкратят списъка на кадрите си, както и, че е имало учители по физкултура, които не са искали да изпращат децата си на сигурна смърт. За системата това е саботаж, на който тя сега реагира.

Още: Китай и войната в Украйна: Изводите на Пекин за бъдещето

Затова не съм сигурна, че всичко това е свързано с продължителността на войната. По-скоро - ако се наложи пак да мобилизираме, да го направим по-сръчно. Не е задължително да има втора мобилизационна вълна, но подготовката за нея е в ход. А тази подготовка естествено увеличава вероятността тя да се случи.

ДВ: Как при новите обстоятелства тези, които не искат да отидат в армията, биха могли да го избегнат?

Екатерина Шулман: Обхватът на подлежащите на мобилизация е същият, само бе разширен нагоре до 30 години, а не до 27, както беше още от времената на Хрушчов. Това са доста древни рамки, които сега се променят и мъжете ще подлежат на мобилизация за по-дълго време.

Що се отнася до възможността да се замине, за да се избегне службата, по-рано имаше седемдневен срок след получаването на повиквателната, преди да бъдат наложени ограничения, особено за пресичане на границата. Сега вече срок няма - щом повиквателната е дошла, пределите на Русия не могат да се напускат. На мъжете в страната сега вече определено няма да им е лесно.

Още: "Хайл, Зеленски". Каква е истината за това страшно видео.

ДВ: Догодина в Русия формално трябва да се проведат президентски избори. Какъв е смисълът в сегашната ситуация да се дава вид, че има предизборна кампания или някакво гласуване?

Екатерина Шулман: Много важно е да се дава вид - системата ще държи до края на електоралната си легитимност. Провеждането на изборите е нужно по две причини. Първо, административната система трябва да покаже, че може да организира подобни мащабни фестивали на масова лоялност. Второ - това е нужно на гражданите, административно зависимият електорат е важно да дойде и да гласува правилно. Освен това изборите са необходими, за да се каже на външния свят: вижте, президентът си остава популярен, това е изборът на руснаците - те поддържат този президент и след две години война.

Наситеността на това репресивно законотворчество в края на парламентарната сесия се обяснява включително с това, че трябва да се приеме всичко необходимо преди следващата сесия, която ще бъде предизборна. Тогава вече на гражданите ще трябва да се раздават блага, а не проблеми.

Още: "Крокодил", "човекоядец" и метежник - приятелите на Путин в Африка (СНИМКИ)

 

Източник: Дойче веле

 

Бойци от "Ахмат" отстъпват при Бахмут - ще има ли пак жест на добра руска воля? (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украинските спецчасти показаха зрелищно ВИДЕО как пленяват руснаци в Харковска област

Близък до Путин източник "намери виновник" за съсипаното с ATACMS летище "Белбек"

ГУР: Украински дронове са ударили важно руско отбранително предприятие (ВИДЕО)

Насред руското настъпление: Зеленски пристигна в Харков

Европейски министри излязоха по улиците на Тбилиси и подкрепиха грузинците (СНИМКИ)

Проучване: Младите французойки все по-често посягат на живота си

В Украйна е по-страшно отколкото в Газа: Сапьор от ЦАХАЛ сравни украинската и израелската армии

Нападателя на Фицо го грози присъда от доживотен затвор

Закон в Естония: Замразени руски активи отиват в подкрепа на Украйна

ПВО и два самолета, изстрелващи "Кинжал": Това ли порази Украйна на летище "Белбек"? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа