Няма път назад към Г-8

11352
Няма път назад към Г-8
Снимка: Getty Images/Guliver

Дори и да промени поведението си спрямо Украйна, Русия няма място в Г-8. Идеята за дискусионен формат, създаден само заради Русия, е безвъзвратно остаряла и може да бъде погребана, твърди в коментара си Торстен Бенер.

Отсъствието на Русия разбуни духовете още преди да е започнала срещата на Г-7 тази неделя в замъка Елмау. Председателят на Източната комисия на германската икономика Екарт Кордес заговори за пропуснат шанс. "Срещата на върха на Г-7 плюс Русия би могла да допринесе за решаване на кризата", заяви той. Генералният директор на финансираната от германското правителство фондация "Наука и политика" Фолкер Пертес гледа на нещата по същия начин: "Вместо осемте най-важни нации да разговарят помежду си за световните проблеми, изпадаме в ситуация, при която Г-7 ще говори за отсъстващия осми член", казва той.

Един руско-американски шпионски трилър

Всеки знае, че Русия и САЩ се шпионират много интензивно. При това не едва от украинската криза насам. Взаимното шпиониране никога не ...

Германската канцлерка Ангела Меркел и външният министър Франк-Валтер Щайнмайер побързаха да уверят, че "докато Русия не признава основните принципи на международното право и не действа според тях, завръщането ѝ във формата Г-8 е немислимо". Същевременно Щайнмайер подчерта, че вратите на Г-8 остават отворени: "Убеден съм, че бихме подобрили условията за международно сътрудничество, ако Русия се завърне в Г-8", каза той.

Това убеждение на Щайнмайер обаче се крепи на една илюзия. Защото завръщането на Русия в Г-8 може само маргинално да насърчи ефикасното решаване на глобалните проблеми. Г-8 ще се трансформира в форум за проблеми, създадени от Русия. Групата Г-8 обаче не е замислена по този начин. За това си има достатъчно други форуми - от ОССЕ до Съвета за сигурност на ООН. Вместо да мисли за разширяването на Г-7, групата трябва да се посвети на глобалните въпроси - финансовата стабилност, политиката за развитие, здравеопазването и климатичните промени. Но Г-8 е твърде малка за тези теми. Всеки един Г плюс "Х"-формат без Индия и Китай, които заедно съставляват над една трета от световното население, не би могъл да взема ефикасни решения по глобалните проблеми.

Демократичен клуб

Завръщането на Русия в Г-8 същевременно би погребало и единствената основна цел, която днес Г-7 все още може да изпълни - да помага за координирането на политиките между либералните демокрации и да развива нови стратегии. Канцлерката Меркел го каза много точно: "Г-7 - това са седем демократични нации, обединени от застъпничеството си за свобода и човешки права". Русия не пасва в тази група, дори да престане да анексира територии и да изпраща войски в гражданските войни в съседни държави. С Русия, като единствен нелиберален член на масата, ефикасната координация между демократичните единомишленици не би била възможна. А това ще бъде голяма загуба.

Отдавна отминаха времената, когато страните от Г-7 можеха да се представят като единствените световни кормчии. От гледна точка на конкуренцията около глобалния порядък и новите съюзи като БРИКС и Шанхайската организация за сътрудничество, координацията между либералните демокрации придобива още по-голямо значение. Тук изобщо не става дума за създаване на единен фронт под мотото "Западът срещу останалия свят". Но либералните ценности, които защитават членовете на Г-7, могат да играят роля в глобалния ред само ако демокрациите координират своите действия в дългосрочна перспектива и ги отстояват.

Авгиевите обори на ФИФА

Шестима топ-функционери на ФИФА са обвинени в масивна корупция, а президентът на организацията Блатер кандидатства за пети мандат. Бла...

Идея от едно отминало време

Дори и без Русия, страните от Г-7 се провалиха през последните години, както показва последният пример със създаването на Азиатската инфраструктурна инвестиционна банка /AIIB/. Лидерите на страните от Г-7 пропуснаха да координират действията си по повод китайската инициатива. В резултат на това станахме свидетели на странна поредица от едностранни декларации от Великобритания, Германия, Франция и Италия за членство, докато Япония и САЩ засега странят. Ако лидерите на Г-7 бяха инвестирали в политическо единство и сътрудничество колкото сега в гала-спектакъла в Елмау, всичко това можеше да се избегне - въпреки разностранните интереси. И в близките години Г-7 не бива да се фокусира върху това дали Русия може да се завърне в техния формат, ако тя се откаже от сегашното си поведение.

Какво трябва да сторят страните от Г-7, ако въпреки всички очаквания Русия се развие като либерална демокрация? Това може да бъде повод за радост, но не и причина за завръщане на Русия в редиците на Г-8. Ако се обмисля вариант за една Г-7 плюс демократичните държави, той не може да мине без Индия, Бразилия, Индонезия и Южна Африка. Идеята за Г-8, включваща само Русия, е идея от едно отдавна отминало време, която спокойно може да бъде погребана.

* Торстен Бенер е директор на берлинския "Global Public Policy Institute" (GPPI).

Източник: Дойче веле

Гърците не знаят на какво да се надяват вече

Разочарованието на гърците расте от ден на ден. Те не очакваха, че след грандиозната победа на "Сириза" ще затънат още по-дълбоко в кр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com