Нобелова награда за физика бе дадена за моделиране на климатичните промени

1429
Нобелова награда за физика бе дадена за моделиране на климатичните промени
Снимка: Getty Images/Guliver

Нобелова награда за физика беше присъдена на Сукуро Манабе и Клаус Хаселман за физическо моделиране на климата на Земята, количествено определяне на променливостта и надеждно прогнозиране на глобалното затопляне, както и на Джорджо Паризи за откритието му за взаимодействието на хаос и колебания във физическите системи от атомни до планетарни мащаби.

"Сюкуро Манабе и Клаус Хаселман положиха основите на нашите познания за климата на Земята и за това как човечеството влияе върху него. Джорджо Паризи е възнаграден за революционния си принос към теорията за неподредените материали и случайните процеси", казаха от академията.

Нобелова награда получиха откривателите на вируса на хепатит С (ВИДЕО)

Нобеловата награда за физиология и медицина за 2020 година е присъдена на откривателите на вируса на хепатит С, обявиха днес от Нобелов...

В разяснението за постиженията на Манабе и Хаселман се обяснява, че те са помогнали човечеството да започне да разбира такива сложни системи като атмосферата и океаните, да се изработят методи за моделирането им, което води към възможността да прогнозираме какво се случва с тях при определени промени. Това е и една от важните крачки към създаване на стабилна научна основа за прогнозиране на глобалната промяна на климата и оценка ролята на човешката дейност за този процес.

Паризи е отличен за това как се отнасят хаотични състояния и флуктуации във физическите системи - от атомно до планетарно ниво. Това няма пряко отношение към моделирането на климатичните промени, но също е принос към разбирането им - например, какви са последиците, ако се добави повече енергия към сложна атмосферата, както обясни проф. Паризи.

Манабе работи в Принстънския университет в САЩ, а Хаселман - в Института за метеорология в Института "Макс Планк" в Германия. Паризи е изследовател в римския университет "Сапиенца".

От Шведската академия обясниха на пресконференцията, че на практика това може да изглежда като две нобелови награди за различни части от физиката, но в действителност отличават постижения, която имат общо помежду си.

Номинираха Алексей Навални за Нобелова награда за мир

Професори и учени от САЩ, Великобритания и други страни номинираха руския опозиционен лидер Алексей Навални за Нобелова награда за мир....

Така искаме да подчертаем още веднъж, че моделирането на климата е солидно основано на научни доказателства. Посланието ни е, че то потвърждава основен принцип във физиката - ако искаш да разбереш оформянето на определено явление, трябва да сглобиш множество формиращи го елементи, както и да си наясно с процесите, флуктуациите и промените в него, допълниха от Нобеловия комитет.

Миналата година наградата бе споделена от Роджър Пенроуз (за откритието, че образуването на черна дупка е надеждна прогноза за общата теория на относителността) и Райнхард Генцел и Андреа Гез за откриването на свръхмасивен компактен обект в центъра на Млечния път.

Церемонията по награждаването ще се състои на 10 декември, в деня на смъртта на Алфред Нобел. Както и миналата година, церемонията ще се проведе онлайн. В допълнение към медала и грамотата, лауреатите имат право на парична награда от 10 милиона крони.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа