Норвегия за първи път се извини за участието си в Холокоста

6475
Норвегия за първи път се извини за участието си в Холокоста
Без да сваляме от нацистите тяхната отговорност, време е да признаем, че полицаи и други норвежци са участвали в арестите и депортирането на евреи, заяви премиерът Йенс Столтенберг

Норвегия днес за първи път се извини за съучастието си в депортирането и убийствата на евреи по време на нацистката окупация на страната през Втората световна война, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

"Без да сваляме от нацистите тяхната отговорност, време е да признаем, че полицаи и други норвежци са участвали в арестите и депортирането на евреи", заяви премиерът Йенс Столтенберг по случай Световния ден в памет на жертвите на Холокоста.

Радикалният ислямизъм остава основна заплаха за Норвегия

Радикалният ислямизъм остава основната заплаха за Норвегия, която на 22 юли 2011 година беше разтърсена от две жестоки атаки, извършени...

"Днес смятам за справедливо да поднеса дълбоките ни извинения, че това е могло да се случи на норвежка територия", посочи Столтенберг. Той произнесе своята реч на същото място в Осло, където 532 евреи били качени на товарния кораб на СС "Донау", за да бъдат откарани в концлагер.

Според норвежкото правителство 772 евреи, или една трета от живеещите в страната, са били арестувани и депортирани през войната. Само 34 от тях оцелели.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com