Нов руски пробив: Руски източници охладиха ентусиазма. В Русия има лов на ЛГБТ (ВИДЕО)

11142
Нов руски пробив: Руски източници охладиха ентусиазма. В Русия има лов на ЛГБТ (ВИДЕО)
Снимка: 123 ОГШБр/Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

След 20 месеца атаки руската армия най-после превзе Маринка – малко градче с население около 10 000 души, намиращо се западно от град Донецк. Такива новини обиколиха куп руски канали в Телеграм и не само. Но именно руски източник опроверга тази информация – един от най-големите руски военни телеграм канали в лицето на "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, който има орден лично даден му от издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. Самото руско военно министерство не обелва и дума за превземане на Маринка – то обяви превземане през март, 2022 година и бързо се отрече от твърдението.

Военните действия в Украйна

(КАРТА) (СНИМКИ) "Всъщност руските въоръжени сили окупираха няколко улици в югозападната част на града и забиха знаме на една от най-крайните къщи. Все още е рано да се говори за пълно превземане на населеното място, въпреки че ситуацията се развива все повече в тази посока - украинските въоръжени сили все още държат позиции в северозападната част на града" - това буквално пише в сводката на "Рибар". Руският военен блогър и пропагандист Семьон Пегов също пише, че "повечето" от Маринка е превзета, но не цялата и че изглежда украинците вече не смятат за приоритет да държат отбраната на мястото.

Противно на това съобщение, политическият анализатор на германския таблоид "Билд" Юлиян Рьопке побърза да обяви превземането на Маринка в профила си в Twitter. Логично в отговорите на твърдението му беше посочено именно съобщението на "Рибар", че това не е вярно.

Според сутрешната сводка на украинския генщаб, интензивността на боевете по целия фронт остава де факто същата, както предишното денонощие. Най-горещо е било при Бахмут и при Авдеевка – по 21 отразени руски пехотни атаки в двете направления според украинските официални данни. "Рибар" пише, че при Бахмут продължават битките до Богдановка (5 километра северозападно от Бахмут) и Клещеевка (7 километра юг-югозапад от Бахмут), но без значителна промяна на позициите, а украинският генщаб информира за отбити руски атаки още при Григоровка и Ивановско (6 километра югозапад-запад от Бахмут). Семьон Пегов обаче твърди, че украинската армия се изтегляла от позиции при Богдановка.

(КАРТА) За Авдеевка "Рибар" говори как руснаците вече влезли в горския пояс южно от Новокалиново (7 километра северно от Авдеевка), както и че имало руски напредък и завземане на височини източно и западно от Северно (6 километра западно от Авдеевка), но украинският генщаб изрично посочва района южно от Новокалиново и Северно като позиции, където през изминалото денонощие са спрени руски пехотни атаки. Геолокализирани видеокадри (18+) на бомбардировки с дронове по руски окопни позиции подсказват, че руснаците са успели да напреднат източно и югоизточно от Степово (3 километра северозападно от Авдеевка), но руските сили така и не могат да заемат позиции там. "Има тактическо (руско) настъпление зад железопътната линия по фронта", обобщава Пегов за района при Степово – тоест никакъв значим руски напредък. А има и украински данни за украинска контраатака там.

Още: Дузина убити руски войници само за час: Украинските снайперисти действат (ВИДЕО, 18+)

За източния бряг на Днепър "Рибар" пише, че украинците са прехвърлили още сили в Кринки (30 километра североизточно от град Херсон и 2 километра източно от река Днепър). Нито една от страните не владее инициативата, добавя Пегов. И двата руски военни канала не споменават нищо за западното Запорожие – там изглежда фронтът е стабилен и атаките от двете страни, западно от Работино (10 километра южно от Орехов) и северозападно от Върбово (18 километра югоизточно от Орехов) не дават решаващ резултат.

(КАРТА) В направлението към Купянск и Луганска област руснаците се мъчат да пробият при Синковка (8-9 километра североизточно от Купянск) и засега не успяват. Геолокализирани видеокадри на обстрел и унищожение на два руски танка югоизточно от Вилшана (15 километра североизточно от Купянск) подсказват, че руснаците имат известен напредък там – но говорителят на украинските сухопътни сили подполковник Володимир Фитьо коментира, че в този регион на фронта руснаците са намалили темпото на атаките и се прегрупират:

През тази нощ Русия е изстреляла 11 дрона клас "Шахед" по цели в Украйна, свалени са 10 от тях, твърдят украинските ВВС. Свалена е и една ракета Х-59:

Същевременно говорителят на украинските ВВС полковник Юрий Игнат коментира, че на Украйна ѝ трябват 200 изтребителя F-16 и то с определени модификации, за да наложи въздушно превъзходство във войната с Русия. Западните съюзници обаче са поели ангажимент за само 60:

Още: Путин увеличава руската армия с 15 на сто

Други новини от Украйна и Русия

Резултати от социологическо проучване се появиха в големия информационен телеграм канал "Украина Сейчас". Според тях, 40% от украинците вече искат да има мир с Русия на цената на компромиси. Отделно, според други данни в проучването, ако сега имаше избори за президент на Украйна, битката щеше да е между Володимир Зеленски и украинския главнокомандващ Валерий Залужни – 42%:40% аванс за Зеленски: Още: Зеленски: Готов съм да проведем президентски избори, но повечето украинци не искат

Тази нощ в Санкт Петербург буквално е имало хайка срещу ЛГБТ събития. Руският опозиционен телеграм канал SOTA съобщава подробности – руската милиция се е появила на две места, където е имало организирани събития и ги е спряла. На едното място арендаторът на мястото за събитието е отказал изрично договора, явно заради новия закон в Русия: ЛГБТ общността вече е забранена в Русия, официално се счита за екстремистка

В дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) за втори пореден ден има препратки към публикации на руски военни блогъри с оплаквания относно използването на дронове в руската армия, както и на лични средства за комуникация – телефони и чатове в открити платформи като WhatsApp. Оплакванията за дроновете са, че има много бюрокрация, за да бъдат отпуснати нови партиди на фронта и че руските дронове, управлявани с видеокамери (FPV), всъщност са "играчки" - изглеждат ефектно когато атакуват украинска тежка военна техника и е по-важно да записват чиста картина с видеозаписи за руската пропаганда, но не вършат добра работа за оперативни задачи. А за военните комуникации по открити линии и платформи критиката е ясна – украинците ги засичат и следват сериозни поражения.

ОЩЕ: В Русия намалява подкрепата за войната в Украйна, руски натиск при Бахмут (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Петкратен ръст в търговията между талибаните и Русия

Молдова обяви кога ще е референдумът за членство в ЕС

Руснаците се нахвърлиха на цивилните във Вовчанск, нови руски бомби паднаха на руска територия

Дания с военна помощ за Украйна: Стотици милиони за ПВО и за F-16

След победата в Евровизия: Търсенията за пътуване до Швейцария скачат 6-кратно

Настъпление стъпка по стъпка: Руски обстрел рани военния началник на Вовчанск

6-годишно дете почина при падане от блок в Лондон

Путин даде гражданство на молдовски олигарх, създал проруска партия

Нова Каледония въстана срещу Франция: Париж прати военни и обяви извънредно положение (ВИДЕО)

Зеленски с остро изявление: Посочи виновните за тежката ситуация в Харковска област

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа