Новите депутати във френския парламент: Чистачка, акордьор на пиана и куриер

1740
Новите депутати във френския парламент: Чистачка, акордьор на пиана и куриер
Снимка: Getty Images

Вълна от нови френски депутати с по-разнообразни профили, сред които чистачка и сляп акордьор на пиана, се насочват към парламента след парламентарните избори, на които президентът Еманюел Макрон загуби мнозинството си, пише АФП.

Неуспехът на центристкия президент дойде на фона на рязко нарасналата подкрепа за твърдата левица "Непреклонна Франция" (LFI) и крайнодясното "Национално обединение" (RN) - политическите домове на новите депутати от работнически произход, които се открояват в морето от кариерни политици. Прясно избраните депутати искат да оставят своя отпечатък в новия парламент, където опозиционните партии ще имат повече възможности за въздействие, отколкото в предишния, където Макрон се радваше на голямо мнозинство.

Бившата чистачка Рашел Кеке победи бившия министър на спорта на Макрон Роксана Марасиняну, след като се кандидатира с листата на левия Жан-Люк Меленшон от LFI.

"Аз съм гласът на безгласните", заяви Кеке в неделя след обявяването на резултатите. "Аз съм камериерка, аз съм чистачка, охранител, асистент, домашен помощник, аз съм всички тези невидими професии", добави тя и обеща, че тези професии ще станат видими заедно с нея в долната камара на парламента.

Кеке се прочу, след като спечели изтощителна битка за по-добри условия на труд в парижкия хотел, в който почистваше. Депутатите от LFI подкрепиха Кеке и нейните колеги по време на борбата срещу световния хотелски гигант Accor и превърнаха защитата на "невидимите работници" във Франция в свой приоритет.

Новият депутат от Националното обединение Катяна Левавасер също е бивша чистачка. Тя казва, че иска да защитава "заетостта на неквалифицираните работници във Франция, които като мен стават рано сутрин, за да печелят по 11,75 евро (12,40 долара) на час".

Партията на Марин льо Пен се стреми да разшири базата си на подкрепа, като се фокусира върху социални и икономически въпроси. В резултат на това формацията привлече профили от по-ниски икономически слоеве, като например 29-годишния шофьор на куриерска фирма Жорис Бове, който казва, че иска да се бори срещу бедността и деиндустриализацията.

"Работя от 16-годишен", казва той пред местния ежедневник La Montagne. "Познавам живота на средностатистическия човек на улицата и виждам, че покупателната способност намалява през последните няколко години", допълва Бове.

Новият депутат партията Жозе Борейн, на 50 години, също от работническата класа, е първият сляп депутат, който влиза в парламента. Борейн е работил в музикален магазин като акордьор на пиана, освен това е бивш вицешампион по културизъм на Франция.

Изборите във Франция: Макрон има за какво да се притеснява

Предизвикателството от страна на новия френски ляв алианс може да принуди министри от кабинета да напуснат след втория тур. Това допуск...

Освен вълната от представители на работническата класа, в новия парламент ще влязат и най-младите депутати в историята - и двамата на 21 години и от LFI - Тематай Льо Гаик, избран да представлява Френска Полинезия, и студентът по право Луи Бояр, който се кандидатира в покрайнините на Париж.

25-годишният Шарл Родуел, който казва, че е писал речите на министъра на финансите Бруно Льо Мер, също ще влезе в Бурбонския дворец от коалицията на Макрон.

Но поредицата от млади депутати няма да намали средната възраст на новия парламент, която е 48,5 години, само малко по-ниска от тази през 2017 г., когато беше 48,8 години.

Друг знак, че не всичко се е променило, е, че около 37,26% от новите депутати са жени, което е малко по-малко от 2017 г., когато бяха избрани 224 жени, срещу 215 този път.

И въпреки нашумелите случаи като Рашел Кеке, депутатите от висок социално-икономически произход остават правило в новия парламент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество: Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Нападение с нож в училище в Уелс, има ранени

Истинската причина за ареста на заместника на Шойгу е държавна измяна. Песков: Това са глупости

За първи път Киев и Москва преговаряха за връщане на украински деца: Какви са резултатите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа