Няма да се присъединим към Путин: Уверения от Приднестровието

2565
Няма да се присъединим към Путин: Уверения от Приднестровието
Снимка: Getty Images

Приднестровието, отцепническият проруски регион в Молдова, няма намерение да поиска от режима на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин да бъде присъединено към Руската федерация. Това казва руското издание "Верстка".

ОЩЕ: Путин готви за Молдова същото както в Украйна: Пореден сигнал и смразяващи паралели

Част от Русия – да или не?

Съмненията за това са факт, защото на 28 февруари предстои конгрес на т.нар. депутати на Приднестровието. Такъв конгрес не е имало от 2006 година, когато беше разрешено да има референдум за обединение с Молдова и резултатът беше "не" - изрично над 97% поискаха да се присъединят към Русия, като имаше специално такъв въпрос в допитването.

Източници на "Верстка", близки до ръководството на Приднестровието, при условие за анонимност увериха, че на конгреса не се планират искания за приемане в Русия. "Никой няма да говори за това. Ще говорим за икономическия натиск от страна на Молдова", отбелязва един от източниците. Друг източник, запознат с подготовката за конгреса, каза, че резултатът от конгреса ще бъде обръщение "без резки стъпки".

В официалното съобщение за събитието се казва, че конгресът се свиква, за да се търси отговор на "икономическия натиск" на Молдова. Става дума за налагането на мита – Молдова има споразумение за търговия с ЕС и силните бизнесмени в Приднестровието, които иначе обожават Путин, се облагодетелстват от свободния достъп. С въвеждането на мита обаче на това се слага край – логично, това е икономически неизгодно за тези бизнесмени.

Отделно Кишинев, съдейки по плана за действие на молдовското правителство за 2024 г., ще предприеме други стъпки в близко бъдеще. По-специално - такса на приднестровските предприятия за замърсяване на околната среда и забрана на движението на автомобили с приднестровски регистрационни номера по молдовските национални пътища. В Приднестровието има собствени регистрационни табели на автомобили със символите на PMR, както и собствена валута - приднестровската рубла, и собствени паспорти. Сега автомобили с приднестровски номера могат да се движат свободно по цялата територия на Молдова, но не могат да пътуват до ЕС или територията на Украйна. Затова сега Приднестровието иска да покаже, че не може Молдова едностранно да взема такива решения.

Освен това – пак според информацията във "Верстка" Кремъл не давал никакви задачи в Приднестровието, като Виталий Игнатиев, който е своеобразен външен министър, също е коментирал и то в телевизионно интервю, че на 28 февруари ще се обсъжда как да се отговори на "молдовския икономически натиск".

Основна причина за повишеното внимание беше публикация на бившия приднестровски служител Генадий Чорба. През 2013—2015 г. той оглавява Държавната служба за съобщения, информация и медии на непризнатата република, а след като напуска държавната служба, става критик на приднестровския режим, за което е задържан и в крайна сметка прекарва 13 месеца в затвора. След освобождаването си през 2021 г. Чорба напусна Приднестровието  — към Кишинев — и оттам продължава да критикува властите в Тираспол.

На 20 февруари Чорба написа във Фейсбук: "Най-вероятно въз основа на анализ на ситуацията е дошла команда от Москва за провеждането на този конгрес, на който да се изрази искане от името на гражданите, живеещи на левия бряг (на река Днестър), Русия да приеме Приднестровието в състава на Руската федерация и на 29 февруари Путин ще обяви това в свое обръщение и Федералното събрание по бърз начин ще реши да удовлетвори искането". Това не беше опровергано и чак на 24 февруари Игнатиев говори в телевизионно интервю, че няма да има такова нещо на "депутатския конгрес".

От Бюрото за реинтеграция на Молдова също смятат, че не трябва да се очакват проблеми от предстоящия конгрес в Тираспол: "Според информацията, с която разполагаме, няма причина да смятаме, че ситуацията в региона може да се влоши".

ОЩЕ: Втори фронт на Путин в Европа: Война в Молдова - анализира ген. Съби Събев (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В Холандия най-сетне се разбраха за правителство

6 приказки, които Путин разказва на руснаците - едно пропагандно сладкодумие

НАТО предупреждава Грузия за стъпка в грешна посока (ВИДЕО)

Появи се ВИДЕО от разпита на атентатора на Фицо: Ето какво каза той

Последни новини за състоянието на Фицо

Битката за Харков: Защо градът е изключително важен за Украйна във войната

Оперираха Фицо, лекарите се борят с тежък кръвоизлив

Глас от Словакия: Има и други заплашвани политици

Орбан и Вучич готови да посетят Фицо в болницата. Какво се знае за стрелеца? (СНИМКИ)

"Драконовите зъби" са поставени, задачите са изпълнени на 100%: Губернаторът на Харков отговори за укрепленията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа