Втори фронт на Путин в Европа: Война в Молдова - анализира ген. Съби Събев (ВИДЕО)

13747

Две години война в Украйна, а вече сериозно внимание се отделя на това дали тя ще се разшири и скоро Европа ще е свидетел на втори активен военен фронт. За опасността издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин да подпали нова война на Стария континент като продължение на тази в Украйна се говори много – специално във варианта това да се окаже военен сблъсък с НАТО:

А ако не е НАТО – ако е Молдова?

СНИМКА: Getty Images

По-малко информационно внимание се обръща на варианта "Молдова", а там нещата са много подобни на тези в Украйна. Още от началото на 90-те години на XX век в рамките на Молдова се формира самопровъзгласилата се Приднестровска молдовска република, по-известна още като Приднестровие. Актът на самопровъзгласяване стана изключително с руска подкрепа.

На 22 юли 2005 г. парламентът на Молдова одобрява законопроект за статута на Приднестровието, според който руските военни части трябва да напуснат областта до 31 декември 2006 г. Приднестровие се лишава от статута на суверенна държава и влиза с голяма автономия в състава на Молдова. Статутът на Приднестровието е определен като "административно-териториално образувание във форма на република в състава на Република Молдова". Областта трябва да влезе в единното икономическо, митническо и валутно пространство на Молдова, но получава собствена конституция и правителство, сформирано от Върховния съвет на Приднестровието – законодателен орган, който ще се избира след всенародно гласуване. Към днешна дата преговорите за окончателния статут продължават.

На 28 февруари, 2024 година, се очаква заседание на т.нар. Конгрес на депутатите на Приднестровието. Този орган не е заседавал кажи-речи откакто непризнатата държава сe самообяви: Слухове: Приднестровието ще поиска да се отцепи от Молдова и да се присъедини към Русия. По този повод говорителят на Главното разузнавателно управление (ГУР) на Украйна Андрий Юсов коментира, че данните, че Приднестровието ще обяви референдум за отделяне от Молдова и присъединяване към Руската федерация са непотвърдени - той даже директно каза, че украинското разузнаване няма данни, че Приднестровието ще поиска от Путин да се присъедини към Руската федерация (ВИДЕО). А говорителят на украинското оперативно командване "Юг" капитан Наталия Хуменюк каза, че опасността да има атака срещу Украйна откъм Приднестровието е много ниска.

Ще последва ли ескалация до степен руската армия да отвори фронт в Молдова – чуйте оценката на ген. Съби Събев, първия български военен представител в щабквартирата на НАТО в Брюксел след като страната ни влиза в Алианса: Путин готви за Молдова същото както в Украйна: Пореден сигнал и смразяващи паралели

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Навръх годишнината от присъединяването в ЕС: Хвърлиха коктейл „Молотов“ по историческа синагога във Варшава (СНИМКА)

Ирландската полиция демонтира мигрантския „град от палатки“ в Дъблин (ВИДЕО)

Руските окупатори в Луганск не дават бебетата от родилните домове, ако родителите нямат руски паспорт

Нападение с нож в училище във Великобритания, има ранени: Арестуваха непълнолетен

Русия не подкрепи резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница

Избити от полицията зъби на опозиционен лидер, меле в парламента: В Грузия напрежението расте (ВИДЕО и СНИМКИ)

Напрежението в Грузия доведе до арести (ВИДЕА)

Огромен пожар бушува в Република Бурятия (ВИДЕО)

По случай Деня на труда: Шолц обеща да не вдига пенсионната възраст

Въпреки руската офанзива: Украйна си върна позиции. Руснаците затягат примката около Часов Яр (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа