Обединеното кралство обмисля да признае Палестина за държава, обяви Камерън

1538
Обединеното кралство обмисля да признае Палестина за държава, обяви Камерън
Снимка: Getty Images/Guliver

Великобритания е готова да изпревари мига, като официално признае Палестина за държава, стана ясно от думите на британският външен министър Дейвид Камерън. По думите му за насърчаване на мира в Близкия изток, на палестинците трябва да се даде политически хоризонт, предаде BBC.

"Обединеното кралство носи отговорността да определи как би изглеждала палестинската държава", каза той на прием в Уестминстър. "На палестинския народ ще трябва да се покаже, че се постига напредък към решение с две държави, каза лорд Камерън. "Когато това се случи, ние със съюзниците, ще разгледаме въпроса за признаването на палестинска държава, включително в Обединените нации", допълни Камерън пред Съвета на консерваторите за Близкия изток. Още: Дейвид Камерън вижда перспектива за пауза в боевете в Ивицата Газа

Външният министър също така призова Израел да позволи повече хуманитарна подкрепа в Газа и каза, че е "нелепо", че жизненоважна британска и друга помощ се изпраща обратно на границата.

Решението - две отделни държави

Великобритания отдавна подкрепя решение за две държави, при което израелци и палестинци могат да живеят рамо до рамо в отделни държави. Но лорд Камерън предполага, че Кралството може да даде официално дипломатическо признание на палестинска държава не като част от окончателно мирно споразумение, а по-рано, по време на самите преговори. "В същото време ще трябва да има нова палестинска власт, "която да се изправи бързо" с "технократични и добри лидери", способни да управляват Газа, каза той.

Като част от всяка дългосрочна сделка външният министър каза, че "Израел ще трябва да види всички заложници освободени, с гаранция, че Хамас не може да предприеме атаки срещу Израел и неговото ръководство е напуснало Газа". Той каза, че сделката ще бъде "трудна, но не и невъзможна". Относно продължаващите усилия за прекратяване на войната в Газа, лорд Камерън каза, че сега е необходима пауза в боевете и че има "обнадеждаващи признаци" за преговорите, които са в ход. "Напредък в намирането на политическо решение, което може да означава мир за години, а не мир за месеци", каза той. Още: САЩ и Великобритания обявиха санкции срещу финансовите мрежи на „Хамас“

"В крайна сметка това е история за провал за Израел, защото да, те имаха растяща икономика, да, имаха покачващ се жизнен стандарт, да, инвестираха в отбрана и сигурност, стени и всичко останало, но не можаха да осигурят държава, каквато повечето искат, това, което всяко семейство иска, което е сигурност. И така, последните 30 години бяха провал“, казва лорд Камерън.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

САЩ се готвят да заредят Украйна със съветски изтребители

В Русия продължават да арестуват журналисти, работили за западни медии

Русия напредва: Къде ще е следващият голям удар на фронта? (ВИДЕО)

Какви западни оръжия има и ще има Украйна? (ВИДЕО)

Колеж в Русия затвори, защото не иска да лъже за войната в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.04 - Подготвя ли Киев атака по Кримския мост?

Огън и унищожение: Украйна се похвали с 2 успешни операции срещу Русия (ВИДЕО)

Стотици хиляди в Грузия пак излязоха срещу "руския закон" за чуждите агенти (ВИДЕО)

Г-7 се събира за стратегически разговори в Италия

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа