Образователна реформа изкара близо 3 хил. души на протест в Латвия

1829
Образователна реформа изкара близо 3 хил. души на протест в Латвия
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Няколко хиляди души се събраха в събота около зданието на посолството на Франция в латвийската столица, за да вземат участие в шествие против преминаването на училищата на националните малцинства на обучение на латвийски език. Колоната от протестиращи мина през зданието на посолствата на Германия и представителството на Европейската комисия в Рига, съобщава ТАСС.

Латвийският евродепутат и съпредседател на партията "Руски съюз на Латвия" Мирослав Митрофанов коментира за агенцията, че "в Европа знаят много малко за това, което се случва в такива малки стани като Латвия. В Брюксел през цялото време става въпрос за Brexit, за Ангела Меркел, за Еманюел Макрон, за всички тези вътрешни взаимоотношения, но за нашите проблеми се знае малко. Затова се надяваме картината от днешното шествие да попадне в европейските медии, и вече ще има подготвена информационна почва, за да може да разкажем на Европа за намеренията си да защитим правото си на образование на роден език", отбелязва Митрофанов.

Латвия ще строи ограда по границата с Беларус

Латвия ще строи ограда по 120-километровата си граница с Беларус. За строежа ще бъдат отделени 3,7 млн. евро през 2018 г., а общата су...

В рамките на две от три четения парламентът на Латвия прие разработена от местното министерство на образованието и науката и утвърдена от правителството реформа, според която училищата на националните малцинства от 2020 г. ще преминат към преподаване по повечето предмети на латвийски език. Преподаване на руски език ще остане само за предмети като "руски език", "руска литература" и "свързани с културата и историята предмети". Очаква се реформата да започне на 1 септември 2019 година. За да влезе в сила реформата, трябва да мине през още едно обсъждане в парламента, а след това да бъде подписана от президента.

Намерението за реформата предизвика недоволство сред рускоезичните жители на Латвия, които съставляват около 40% от населението на страната.

Единственият официален държавен език в Латвия е латвийският, а руският се смята за чужд. От 1 април 2004 г. въпреки протестите, в републиката вече бе осъществена реформа в образованието в училищата с национални малцинства. В резултат бе въведена двуезична система на обучение – в горните класове на руските училища на руски език може да се преподават само 40% от предметите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ": Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа