Обзор: Експлозивен ден и куп проблеми за Русия (ВИДЕА)

15679
Обзор: Експлозивен ден и куп проблеми за Русия (ВИДЕА)
Снимка: Telegram/Министерство чрезвычайных ситуаций

Сутринта на 12 март руски доброволци от три паравоенни формирования - легиона "Свобода на Русия", Руския доброволчески корпус и "Сибирския батальон", пробиха границата на Руската федерация едновременно в две области, Белгородска и Курска, преминаха с военна техника, включително танкове, и започнаха престрелки с руските военни. 

Освобождаваме Русия от путинската диктатура

Както заявиха представители на легиона, те са си поставили като мисия освобождаването на Русия от диктатурата на Путин.

"Като всички наши съграждани, ние в Легиона мечтаем за Русия, освободена от диктатурата на Путин. Но ние не просто мечтаем: ние полагаме всички усилия, за да сбъднем тези мечти", казаха те в нарочно видеообръщение.

И още: "Путин узурпира властта за 20 години и какво ни донесе - санкции, икономически застой, кръвопролитна война, отнела живота и здравето на над 400 хиляди руски мъже, на политическите му опоненти и пълна международна изолация. А сега Путин планира да спечели още един президентски мандат и да управлява до самата си смърт. Ние няма да позволим това. Ние не признаваме кървавия диктатор за президент на Русия. Ще направим всичко, за да се озове в "Полярния вълк" (наказателната колония в Арктика, където загина Алексей Навални)."

ОЩЕ: Путинският бронетранспортьор е унищожен: Руските доброволци разпространиха ВИДЕО

Украинското разузнаване следи със задоволство

На фона на целия този хаос от Главно разузнавателно управление на Украйна (ГУР) заявиха, че това си е съвместна спецоперация на руските доброволчески батальони, състоящи се изключително от руснаци. "В крайна сметка те са си у дома", каза многозначително говорителят на ГУР Андрий Юсов пред Радио Свобода. Те са си вкъщи: Украинското разузнаване с коментар за пробива в Белгородска област 

Запитан откъде са се снабдили руските доброволци с оръжие, той коментира: "Повече от 2 години на територията на Украйна се води пълномащабна война. Говорим и за трофейни оръжия. Така че тук има и украински оръжия, украинско производство. В това няма никаква тайна."

Руското военно министерство пък твърди, че е унищожило БТР "Брадли", наред с ФСБ, откъдето съобщиха бомбастични числа - 100 убити "диверсанти".

Още през 2023 г. Руският доброволчески корпус и легионът „Свобода на Русия“ няколко пъти извършваха рейдове на територията на Руската федерация, по-специално в Белгородска област. Те заявиха, че искат да създадат демилитаризирана зона в района на Белгород, откъдето Русия няма да може да обстрелва Украйна.

ОЩЕ: Руски доброволци, подкрепящи Украйна, нахлуха с оръжие в Русия (ВИДЕО) 

Атаки с дронове и пожари в индустриални обекти на много места в Русия

Паралелно с боевете на руските доброволци в редица руски градове отново бе неспокойно. В Белгород съобщиха за нападение от няколко дрона в центъра на града, за поражение върху сградата на местната администрация и върху търговски център. Има пострадали хора.

И далеч не е само Белгород. Във втория най-важен руски град Санкт Петербург пламна електроцентрала, в Орловска област пък дрон подпали петролно депо, в Нижегородска област горя рафинерия на "Лукойл". По данни на руския опозиционен телеграм канал ASTRA, 150 тона бензин са изтекли заради удара в депото в Орловска област.

Спря ли работа една от най-големите руски рафинерии?

Конкретно рафинерията в Нижегородска област е една от най-големите в Русия, преработвала е около 5,8% от общия рафиниран суров петрол в Русия (около 15,8 милиона тона руски суров петрол годишно). Освен това рафинира около 4,9 милиона тона бензин или 11% от общото количество в Русия, както и 6,4% от дизеловото гориво, 5,6% от мазута и 7,4% от авиационното гориво в страната, според източници от индустрията, говорили пред Reuters.

Първоначално бе съобщено, че рафинерията е спряла работа, тъй като дроновете са ударили един от ключовите за технологичния процес блокове за преработка на нефт. В първата половина на деня такава информация поднесе контролираната от Кремъл руска информационна агенция ТАСС - че работата на технологичната инсталация в предприятието е спряна "поради инцидента". Но по-късно писа, че новината за спирането е публикувана по погрешка. Така че за момента не може да се каже със сигурност дали рафинерията работи.

Reuters също писа, позовавайки се на източници от петролната индустрия, говорили при условие за анонимност, че основният агрегат за дестилация на суров петрол в рафинерията е бил повреден при атаката, което означава, че поне половината от производството е спряно. От "Лукойл" са отказали коментар.

Катастрофа и на Ил-76

За капак, в близост до Москва се разби руски военнотранспортен Ил-76. Дотук няма твърдения за атака, основната версия е техническа неизправност - буквално откъснал се двигател. Как обаче се стига до това, има ли саботаж - досега никой не казва официално, тече разследване. Има само яснота за жертвите - 15 души, 7 от които пасажери, намерени са останките на 10 души. Впоследствие излезе информация и за 16-ти загинал: Руски самолет Ил-76 се разби край Москва (ВИДЕО и СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Михаел Рот: Победата на ВМРО-ДПМНЕ е удар срещу евроинтеграцията на РСМ

Германия не подкрепя бойкота срещу Израел на Евровизия

Най-добрите и най-лошите крайбрежни градове за почивка в Испания

Германски екоактивисти нападнаха фабриката на Tesla край Берлин (ВИДЕО)

След номинация от Путин: Русия има своя "нов стар" премиер

Британски депутат поиска всички котки да са със звънчета: Ето защо

Докато Русия настъпва към Харков: Украйна се насочва към защита на Киев с нови бригади

Руснаците са превзели 4 села в Харковска област, имат плацдарм за настъпление

Няма да е като с ЧВК "Вагнер": Министър за приема на престъпници в украинската армия

Какво е поразено в петролната рафинерия в Калуга: Първи украински данни (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа