Около 3 000 души във Франция протестираха срещу расизма

2270
Около 3 000 души във Франция протестираха срещу расизма
Снимка: Getty Images/Guliver

Десетки ресторанти и магазини затвориха вратите за посетители в очакване на демонстрация срещу полицейското насилие и расизъм, чиито участници се събират на Place de la République в Париж, информира ТАСС. Около 3 000 души излязоха на площада на републиката, по данни на национален телевизионен канал, позовал се на източник от парижката полиция.

Демонстрантите държали плакати с лозунга „Черните животи имат значение”, както и осъжда работата на полицията и призовава да се разследва смъртта на Адам Траоре. Той е чернокож французин, починал 2 часа след задържането му от жандармията през юли 2016 г., при все още неясни обстоятелства. Според семейството на младежа Траоре е жертва на насилие, от страна на жандармеристите.

Оксфордският речник се зае да обяснява още повече що е то расизъм

Издателите на Oxford English Dictionary (OED) работят за по-доброто отразяване на концепцията за расизма в своите определения, заяви Ел...

Междувременно, активисти на радикалната група Generation Identitaire пуснаха знаме на покрива на една от къщите на площада с призив за „правосъдие за жертви на расизъм срещу белите“, а хаштагът бе „животът на белите има значение“. Действието им предизвика очакваната бурна реакция от протестиращите, които крещяха обиди, като жестикулираха, за да демонстрират негативното си отношение към случващото се. Жителите на горните етажи, след като намериха плакат, надвиснал над балконите си, също не бяха вдъхновени от ентусиазма на активистите и бързо отрязаха долната му част.

Около площада дежурят голям брой полицаи, а на някои съседни улици са поставени подвижни метални бариери. Преди началото на демонстрацията, близо до площада, бяха поставени камиони с водни оръдия. По-рано вестникът Le Parisien съобщи, че властите очакват участие на около 10 000 - 20 000 протестиращи. Официално, префектът на парижката полиция Дидие Лалман заяви в комюнике, че възможни демонстрации, включващи над 10 души в този ден, не са разрешени. Въпреки това, той призова всички магазини и кафенета, разположени по предложената демонстрационна маршрута от площад "Република" до операта, да не се отварят тази събота, както и да предпазват прозорците от възможни актове на вандализъм и да затворят уличните тераси.

Лалман също така поиска от властите в Париж да премахнат „всички предмети, които могат да бъдат използвани като оръжие” по протежение на конвоя. Подобни протести са планирани и в други градове на Франция, включително Марсилия, Лион, Нант, Монпелие, Бордо и Сен-Назер. Междувременно, за неделя в Страсбург е предвиден поход с движението на жълтата жилетка. Митингът се провежда на фона на продължаващите масови протести и безредици в САЩ от началото на миналата седмица - след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд в Минеаполис, Минесота.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа