Оливър Стоун получил милиони от фондация Назарбаев, за да направи филм за бившия лидер на Казахстан

2778
Оливър Стоун получил милиони от фондация Назарбаев, за да направи филм за бившия лидер на Казахстан
Снимка: Getty Images/Guliver

Реещи се соколи, галопиращи коне и осветени от залязващото слънце силуети. Драматичен саундтрак, неземни вокали и гърмящи перкусии. И разпръснати навсякъде сред тях изявления от бившия авторитарен владетел на Казахстан и неочакван събеседник на носителя на Оскар – режисьорът Оливър Стоун.

Това е трейлърът на един от най-новите филми на Стоун, документален филм, в който противоречивата холивудска фигура интервюира бившия президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев. Излязъл на екран през 2021 г. като осемчасов минисериал и игрален филм, „Казак: Историята на Златния човек“ обръща благосклонно поглед към Назарбаев, докато той си спомня за годините си на власт и споделя мисли за бъдещето на страната.

Оливър Стоун защити Харви Уейнстейн

Вече цяла седмица една от основните теми отвъд Океана, а и не само, е поведението на известния холивудски продуцент Харви Уейнстейн, ко...

Оказва се обаче, че благотворителна фондация, кръстена именно на Назарбаев и контролирана от него, е платила най-малко 5 милиона долара за продукцията – конфликт на интереси, който не е обявен изрично. Миналата година Стоун и режисьорът на филма Игор Лопатонок казаха пред Guardian, че правителството на Казахстан няма участие в проекта, но отказаха да обсъдят кой го е финансирал. Филмът не получи широка рецензия, но местни експерти вече го определиха като „агиографска ода“, която се превърна в част от продължаващия култ към личността на Назарбаев, разкрива проектът за докладване на организирана престъпност и корупция OCCRP.

Назарбаев управляваше Казахстан в продължение на почти 30 години, ръководейки подхранван от петрола бум на развитие, който обогати семейството и близките му сътрудници, въпреки че обикновените граждани на страната не видяха голяма полза за самите себе си. По време на неговото управление правозащитни групи документираха сериозни ограничения на свободата на словото, безнаказаност за изтезания, политически мотивирани преследвания и други нарушения.

По време на управлението си Назарбаев създаде и няколко организации с нестопанска цел, които трябваше да работят в помощ на народа на Казахстан. И въпреки че често бяха възхвалявани в местната преса за тяхната благотворителна дейност, история , публикувана по-рано тази година от OCCRP и нейните киргизки и казахстански партньори Kloop и Vlast.kz, показа, че те притежават активи на стойност милиарди долари, които изглежда имат малко общо със заявените благородни мисии.

Именно една от тези фондации е платила най-малко 5 милиона долара за филма на Оливър Стоун, прикривайки участието си, умишлено или не, като е направила плащането чрез посредник. Това беше разкрито този август, когато казахстанският журналист Михаил Козачков публикува договор между Фондацията на първия президент на Република Казахстан – Елбаси, и правителствена организация, наречена Държавен център за подкрепа на националното кино. От документа се вижда, че държавният киноцентър ще получи 7 милиона долара от фондацията за „организиране на производството, представянето и разпространението“ на филма, който носел работно заглавие „Документален филм на Оливър Стоун — Казахстан“.

Путин показал фалшиво видео за руската военна мощ на Оливър Стоун? (ВИДЕО, 18+)

Руският президент Владимир Путин е показал пред американския режисьор Оливър Стоун запис на военна операция, извършена от американски х...

Миналия месец председателят на борда на киноцентъра потвърди споразумението пред репортери от Vlast.kz. Той също така съобщи, че центърът е получил първоначално плащане от 5 милиона долара и го е предал на продуцентската компания на филма Global 3 Pictures. Към момента не е ясно дали останалите 2 милиона долара са платени.

Global 3 Pictures е регистрирана в Калифорния. Негов главен изпълнителен директор е Игор Лопатонок, който е режисьор на филма за Назарбаев и е роден в Украйна. Любопитно е, че компанията беше премахната от регистъра на държавните компании през 2018 г. - преди казахстанския договор, за това, че не е направила необходимото заявление за вписване.

Друга компания с подобно име, Global Tree Pictures, е основана през 2020 г. В нея главен изпълнителен директор отново е Лопатонок. По всичко личи, че именно тази компания е поела ролята на продуцент на неговите филми. И освен филма за Назарбаев, компанията продуцира документалния филм на Стоун от 2016 г. за Едуард Сноудън, сочи филмовата база на IMDb.

Стоун отказа коментар на въпросите, изпратени към него чрез агента му. Миналата година той отхвърли критиките, че филмът му е агиографски и игнорира проблемите с правата на човека в Казахстан. „Какво лошо има в отбелязването на 30-годишното управление на Назарбаев?“, попита Стоун пред Guardian . „Отдайте му дължимото, че изгради страната и запази мира, а не я превърна в купчина боклук като Украйна“, допълва той.

Симпатиите на Стоун към казахстанския диктатор напомня за други скорошни проекти, в които той е участвал, режисирал или продуцирал. Неговата поредица от интервюта с руския президент Владимир Путин и филмът му за венецуелския президент Уго Чавес бяха критикувани заради ласкателното държание към тях.

Оливър Стоун прави филм за Владимир Путин

Американският кинорежисьор Оливър Стоун работи над филм за Владимир Путин. Стоун разкри информацията в интервю за вестник Sydney Mornin...

Друг филм с участието на Стоун, „Украйна в пламъци“, беше осмиван за прокарването на руския разказ за революцията на Евромайдана в Украйна през 2014 г., представяйки я като националистически преврат, оркестриран от Съединените щати. Подобно на филма за Назарбаев, той е режисиран от Игор Лопатонок.

Самият Лопатонок отказва коментар. Попитан за финансирането на филма от журналисти от Радио Свободна Европа/Радио Свобода, той каза, че няма да коментира, защото те са „чужди агенти“. Това обозначение се използва в Русия за оказване на натиск върху медии и активисти, които се противопоставят на Кремъл.

Миналата година документалният филм на Лопатонок и Стоун за Назарбаев беше излъчен по три казахстански телевизионни канала на 1 декември, който от години се отбелязва като „Деня на първия президент на Казахстан“. Това беше и последният път, когато денят беше отбелязан. Няколко седмици по-късно хиляди хора публично протестираха срещу наследството на Назарбаев, който запазва широко влияние над страната.

Скандиранията на протестиращите „Старче, върви!” белязаха нова ера. Лично избраният от Назарбаев негов наследник – президентът Касим-Жомарт Токаев, прекара последната година в опити за дистанциране от своя предшественик, критикувайки корупцията, процъфтяла по време на предшественика му. Самият празник на Назарбаев беше отменен по-рано тази година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа