ООН ще се бори за преодоляването на бедността в следващите 15 години

3942
ООН ще се бори за преодоляването на бедността в следващите 15 години
Снимка: Getty Images/Guliver

Преодоляването на крайната бедност в глобален мащаб и поставянето на човека и неговите права в центъра на световния дневен ред. Това ще бъде записано в заключителния документ, с който общото събрание на ООН ще определи глобалните цели на хилядолетието за следващите 15 години на юбилейната си сесия, съобщава БНТ.

Тя ще бъде официално открита на 25 септември в Ню Йорк, когато за първи път в 70-годишната история на организацията специално послание от трибуната на Общото събрание ще направи главата на Римокатолическата църква папа Франциск. Ръководител на българската делегация ще бъде президентът Плевнелиев.

ИПИ: В България бедността сред децата е по-висока отколкото сред възрастните

В България един на всеки десет души е под най-ниската линия за бедност или се намира в т.нар. дълбока бедност. Притеснителен е фактът...

Децата като бъдещи изпълнители на глобалните цели на ООН през следващите 15 години да бъдат включени в тяхното изработване - това пък е целта на холандска инициатива съвместно с УНИЦЕФ, подкрепена и от България.

За изпълнението на този проект деца между 12 и 18 години бяха запознати със специална детска версия на заключителния документ по целите за устойчиво развитие, който се очаква да бъде гласуван от глобалните лидери на срещата на върха в Ню Йорк.

В резултат на консултациите са изготвени няколко книжки с идеите на децата как тези цели могат да бъдат насочени към тяхното бъдеще.

“Това е много важно, – казва Ася Цветанова, дипломат в Постоянното представителство на България към ООН и експерт по правата на човека. – Развитие, защото наистина за първи път на такъв глобален форум и в ООН се чува гласът на децата и на младежите. България също участва активно в този процес със свои младежки делегати”.

21% от българите под линията на бедността

През 2013 г. линията на бедност общо за страната e 285.92 лв. средно месечно на лице от домакинство. При този размер на линията под п...

От опита на ООН през последните 15 години е установено, че ако не бъдат съблюдавани правата на човека, всъщност развитието няма да постигне пълния си ефект. Затова и желанието на България като част от преговорния процес по целите за устойчиво развитие за следващите 15 години е да се наблегне на работата с децата и младежите, допълва Цветанова.

Ще се вслушат ли глобалните лидери в гласа на младите - това ще стане ясно през следващата седмица в Ню Йорк. А за постоянната българска мисия към ООН работата по проблемите на правата на човека остава ключов приоритет наред с въпросите на мира и сигурността, подчерта пред медията посланик Стефан Тафров.

Стефан Тафров, посланик на България в ООН: България е изключително активна по въпросите на човешките права. Имали сме период в миналото си, когато човешките права не бяха спазвани, така че имаме своя горчив опит какво трябва да се направи и имаме своята специална роля в отстояването на човешките права по света.

Принос на страната ни в заключителния документ по целите на хилядолетието е включването и на специална глава с акцент върху правата на жените и момичетата, което по думите на българските представители в ООН е наистина голямо развитие за Организацията и световната политика.

Бележник 2014: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?

Националната мрежа за деца издаде за трети пореден път годишен доклад, под формата на видеобележник. „Той оценява изпълнението на...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа