Орбан: С Тръмп съм в духовна хармония, Салвини е най-важният човек в Европа

4081
Орбан: С Тръмп съм в духовна хармония, Салвини е най-важният човек в Европа
Снимка: Getty Images/Guliver

Десният националист и премиер на Унгария Виктор Орбан похвали президента на САЩ, провъзгласи спорния вътрешен министър на Италия Салвини за "най-важния човек в Европа" и твърди, че консервативната Европейска народна партия (EНП) "се готви за самоубийство". Орбан направи коментарите в интервю за италианския вестник La Stampa, което излиза в навечерието на днешното посещение на Салвини в Будапеща.

Орбан подчертава, че Силвио Берлускони е неговият най-добър приятел, наричайки го "грандиозна, епохална личност". Но според унгарския премиер "днес ролята на Салвини е по-голяма". Орбан смята, че в лицето на лидера на партия "Лига" "хората тук виждат другар на съдбата". "Той е героят, който спря миграцията през морето, ние сме единствените които го направихме по суша", изтъква унгарският премиер.

Орбан не спира - почва кампания за евроизборите с антиимигрантски уклон

Унгарският премиер и лидер на управляващата партия "Фидес" Виктор Орбан представи предизборната си програма за предстоящите избори за Е...

Срещата между двамата ще излезе от рамките на двустранните отношения, ще бъдат обсъдени "партийни въпроси", след което Орбан ще отведе госта си на границата със Сърбия, за да покаже как "защитава" браздата.

Унгарският премиер е доста критичен, описвайки състоянието на ЕНП. "Нека да го кажем така: ЕНП се готви за самоубийството си. Тя иска да обедини силите си с левицата, за да вървят заедно надолу. Истината е, че ЕНП има все по-малко и по-малко премиери и ще имаме още по-малко места в бъдеще", твърди той.

"Има присъда, надвиснала над ЕНП, от страна на избирателите. Искам нашата партия да избегне тази самоубийствена съдба", казва източноевропейският политик.

На въпрос дали мисли, че с помощта на Салвини ще се измъкне от примката на замразеното членство на неговата партия ФИДЕС в ЕНП, унгарският премиер предлага няколко варианта.

"Ако не се обвържем с лявото, ще търсим друг начин: сътрудничеството с европейската десница. Не знаем каква формация ще направи Салвини, но да се надяваме, че ще бъде силна. ЕНП трябва да работи заедно с това европейско дясно. Не е тайна, че представлявам тази посока. Все още ще е необходимо да се види как точно се оформя това партньорство - във всеки случай, бих искал вицепремиерът на Италия да работи с ЕНП", обяснява той.

Орбан: Бюрократичния елит в Брюксел е загубил досега си с реалността

Политиците в Брюксел "живеят в балон" и са създали система, която е загубила "досега си с реалността", зави унгарският премиер Виктор О...

Макар че според проучвания на общественото мнение в много европейски държави хората се интересуват повече от безработицата, отколкото от мигрантите, Орбан не отстъпва от твърдата си националистическа позиция по въпроса.

"Миграцията е най-голямото предизвикателство, пред което ни изправя историята. Говоря за преселение на народи. Зад тях са демографските причини: европейците стават все по-малко, докато все повече хора живеят в Сахел, арабския свят и Африка на юг от Сахара", посочва той. И допълва, че поради ясната опасност от нова миграционна вълна той смята Салвини за най-важния човек в Европа заради политиката му по въпроса.

Орбан подчертава, че мигрантите не трябва да бъдат приемани в Европа и разпределяни по квоти между страните членки, а връщани обратно по родните им страни. "Не проблемите да бъдат пренасяни тук, а да им се помага в техните страни. Унгария дава повече, отколкото можем да си позволим, за програмата си под името "Унгария помага", предлага той.

Унгарският премиер смята, че Дъблинското споразумение, регламентиращо отношение към мигрантите, е остаряло и трябва да бъде преработено. Той твърди, че "няма общо европейско решение: години наред живеехме с илюзията, а междувременно положението все повече се влошаваше". Според Орбан трябва да има децентрализация при решаването на този проблем - европейските институции да се дръпнат встрани, а отговорността да се носи от държавите членки.

Той предлага сформиране на нова институция по примера на ЕКОФИН, в която вътрешните министри на страните от Шенгенската зона да си сътрудничат и да намират междудържавни решения.

Time: Салвини - новото лице на Европа

Американското списание Time нарече вицепремиера и външен министър на Италия Матео Салвини "новото лице на Европа". Тази фраза се н...

По отношение на бъдещето на Европа Орбан вижда по-значимо място на централноевропейските страни поради икономическия им напредък. "Германия, от друга страна, трябва да се откаже от твърдението, че всичко ще бъде решавано по френско-германската ос", отбелязва унгарският премиер.

Що се отнася до завръщането на национализма в Европа, Орбан не вижда в това никаква негативна тенденция.

"Западна и Централна Европа са много различни. Не поставям под въпрос правото на другите да се ползват от мултикултурализма си. Но те трябва да приемат, че Унгария няма да ги последва. Нашата конституция също така описва християнството като сила, която укрепва нацията", изтъква той.

Във връзка с прочутата си фраза за "нелиберална демокрация", Орбан дава следната трактовка: "Една демокрация, основана на християнството - нелибералността не означава непременно антилиберална. Това е важна разлика. Днес либералните демократи са истинските врагове на свободата. Като защитник на свободата трябва да бъда нелиберален", обяснява лидерът на Фидес.

Попитан дали Унгария ще последва примера на Доналд Тръмп и ще премести посолството си от тел Авив в Йерусалим, Орбан отговори, че страната му има в Йерусалим дипломатическо бюро за икономически връзки, но засега посолството си остава в Тел Авив.

Орбан: Нашата цел е да сложим край на кошмара Съединени Европейски щати

Унгарският премиер Виктор Орбан приветства съюзниците си в Полша на фона на гнева на европейските консерватори, предизвикан от насочена...

Унгария прави бизнес с Китай, сключва енергийни споразумения с "Русия на Путин: Говорите с всички, включително с враговете на Тръмп. Какво ще му кажете, когато го видите?", е въпросът, на който Орбан отговаря така:

"Можем също така да добавим Турция към списъка, с която ще удвоим търговския обмен. В Европа има тенденция да се използва външната политика за износ на ценностна система. Човек иска да демонстрира предполагаемото морално превъзходство на Запада: човешки права, демокрация, хуманизъм. Не мисля, че този подход е правилен. Износът на демокрация се е провалил, където и да е направен опит за това. Що се отнася до моралното превъзходство, имам свои собствени мисли. През 1956 г. те ни оставиха на Сталин, въпреки че обещаха да ни помогнат. Те не дойдоха. За мен външната политика е средство да имаш приятели и да печелиш важни държави, за да участват в успеха на Унгария", обяснява премиерът.

"Аз съм в духовна хармония с него (Тръмп). Неговото "Америка на първо място", неговото поставяне в центъра на националните интереси е нещо, което напълно споделям. Мнозина правят това, те защитават своите национални интереси, но не го казват. Тръмп правилно казва, че трябва да увеличим военните си разходи - икономическите ни отношения са по-добри от всякога. Нуждаем се от американския пазар, унгарската икономика разчита на износа за 80% от брутния си вътрешен продукт. Търговията е от съществено значение за нас - а с нея и европейският единен пазар като стълб на ЕС. Пътят на Brexit за нас не е възможен. От друга страна, политическата интеграция е друг въпрос", казва Орбан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа